Enj, Maj 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Të qenit një grua e zëshme, a mund të jetë mirë për shëndetin tuaj?!

Menaxhimi i emocioneve shpesh është i ndërlikuar. Ndonjëherë është e nevojshme t’i zbutni ato, të heshtni dhe të mbani qetësinë në momente stresi. Ne nuk duam që ato të dëmtojnë marrëdhëniet tona personale. 

Por në raste të tjera, ajo që funksionon më mirë për të mbajtur marrëdhëniet tona është të flasim dhe të shprehemi. Në fund të fundit, duke i lënë të lira të gjitha ato që ndiejmë dhe mendojmë mund të na ndihmojnë të shohim gjërat nga një këndvështrim tjetër. Sidoqoftë, ajo për të cilën ju nuk mund të jeni të vetëdijshëm është se të dyja sjelljet mund të kenë efekte të rëndësishme në shëndetin tuaj.

Bright Side tregon një studim që pretendon se rritja e vëllimit të zërit tuaj nuk është gjithmonë një ide e keqe:

Heshtje automatike

Heshtja automatike është një sjellje me të cilën përfshihen njerëzit kur kanë frikë të shprehin emocionet e tyre të vërteta. Nëse eksternizohen siç duhet, ata shqetësohen se ndjenjat mund të ndikojnë në marrëdhëniet e tyre me njerëzit afër në një farë mënyre, siç janë anëtarët e familjes, miqtë ose punëdhënësit. Ata zgjedhin heshtjen automatike sepse kanë frikë se duhet të fillojnë një mosmarrëveshje, duke qenë shkaku i një argumenti, apo edhe të prishin një marrëdhënie.

Më shumë se 300 gra morën pjesë në studim.

Shoqëria e Menopauzës së Amerikës së Veriut (NAMS) kreu një studim ku vlerësuan 304 gra të martuara që ishin afër ose pas menopauzës. Ata raportuan se kishin përjetuar ndjenja të caktuara për vendosjen e nevojave të dikujt tjetër përpara tyre, siç është vetë-heshtja, për të mos dëmtuar një marrëdhënie. Kjo lloj sjelljeje u prit me periudha të kapsllëkut, një rritje të niveleve të kolesterolit, depresionit dhe mbipeshes.

Më shumë bërtitje, më pak stres 

Një nga pikat që studiuesit matën ishte shpeshtësia në të cilën këto gra përjetuan zemërim ose shpërthime euforie. Ata i adresuan këto si momente kur ato ishin në gjendje të linin emocionet e tyre duke ngritur vëllimin e zërit të tyre dhe duke folur me gojë atë që i bëri ato të ndjehen të irrituars. Gratë që e treguan këtë sjellje më shpesh regjistroheshin se kishin shëndet më të mirë se ato që nuk e bënë. Ato gjithashtu përjetuan përfitimet psikologjike për të parandaluar shtypjen e këtyre gjendjeve emocionale.

Fshehja e emocioneve tuaja ka pasoja fizike

Mbajtja e një fasade gëzimi dhe qetësie nuk do të thotë se kjo gjendje është reale. Është një sjellje që lidhet me një ndjeshmëri më të madhe për refuzimin. Një gjendje e përhershme e gatishmërisë që shkakton nivelet e stresit janë të lidhura ngushtë me uljen e jetëgjatësisë si te burrat ashtu dhe gratë në të gjithë botën. Gjatë këtyre episodeve, presioni i gjakut dhe nivelet e glukozës rriten, kështu që mundësia e zhvillimit të një gjendje kardiovaskulare rritet.

Ka mënyra të shëndetshme për të shprehur veten

Megjithëse ngritja e zërave tanë herë pas here për të lëshuar emocione negative mund të jetë çliruese, duhet të kemi parasysh gjithashtu se kjo na mundëson të themi gjëra që nuk ndihmojnë marrëdhëniet tona. Në një eksperiment tjetër të kryer me pacientë me kancer, gratë treguan disa përmirësime duke shprehur hapur emocionet e tyre. Përkundrazi, përparimi u ngadalësua kur ndjenjat negative ishin të përhapura. Për këtë arsye, është mirë të mbani në mend se të tregoni respekt për ju dhe ata përreth jush është thelbësore për të mbajtur një trup dhe marrëdhënie më të shëndetshme./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë