Mër, Qer 29, 2022
Banner Top
Banner Top
Studimi zbulon se gjysma e femrave që kalojnë menopauzë nuk ua tregojnë partnerëve të tyre

Sipas një studimi, gjysma e grave që kanë kaluar menopauzën fillimisht e kanë mbajtur të fshehtë nga partneri i tyre – me shumë prej tyre që në fillim nuk i besojnë askujt fare.

Sondazhi i dy mijë grave zbuloi se 43 për qind e atyre që kanë kaluar ose po kalojnë menopauzën ose para-menopauzën ndihen ‘plotësisht të vetme’ gjatë saj.

Gati tetë në 10 (79 për qind) nuk e diskutuan gjendjen e tyre me një të afërme tjetër femër dhe 77 për qind nuk i thanë as nënës së tyre.

Ndërsa 60 për qind nuk u hapën me miqtë dhe 76 për qind nuk u konsultuan me një profesionist të kujdesit shëndetësor. Për 25 për qind, vështirësia në hapjen është pjesërisht sepse ata e perceptojnë – ose kanë frikë se të tjerët e perceptojnë – subjektin si tabu.

Ndërsa 10 për qind e 1,378 femrave të anketuara që kanë kaluar nëpër menopauzë pranuan se nuk donin që kjo të ndodhte aq thjesht duke u ‘shtirur’ se nuk ishte.

I porositur nga TENA, e cila ka nisur fushatën e saj “#LastLonelyMenopause”, hulumtimi zbuloi se 39 për qind e atyre që ende nuk e kanë arritur këtë fazë të jetës së tyre e kanë ‘frikë’ atë.

Lisa Snowdon, e cila po mbështet fushatën nga prodhuesit e produkteve të inkontinencës, tha: “Nuk është çudi që fjala ‘menopauzë’ ndez frikë në zemrat dhe mendjet e grave anembanë globit. Sinonim i ‘moshës së mesme’, në një shoqëri ku moshimi është i përhapur; Menopauza nuk festohet – shihet si fillimi i një rënieje”.

“Për një kohë të gjatë, gratë që kanë përjetuar menopauzën kanë vuajtur në heshtje, të vetme dhe të frikësuara nga ajo që do të vijë. Së bashku, duke diskutuar menopauzën me vajzat, mbesat, nënat, gjyshet, miqtë dhe partnerët tanë, ne mund t’i japim fund ciklit të vetmisë dhe të trajtojmë hendekun në arsim”.

Arkiva

Kategoritë