Enj, Maj 19, 2022
Banner Top
Banner Top
Simptomat dhe shkaktarët e kancerit të mëlçisë

Shumica e njerëzve nuk kanë shenja dhe simptoma në fazat e hershme të kancerit primar të mëlçisë. Kur shfaqen shenjat dhe simptomat, ato mund të përfshijnë:

Humbja e peshës pa u përpjekur

Humbja e oreksit

Dhimbje në pjesën e sipërme të barkut

Nauze dhe të vjella

Dobësi e përgjithshme dhe lodhje

Ënjtje abdominale

Ndryshim i ngjyrës së verdhë të lëkurës dhe të bardhës së syve (verdhëza)

Jashtëqitje të bardha, me shkumës

Shkaqet

Kanceri i mëlçisë ndodh kur qelizat e mëlçisë zhvillojnë ndryshime (mutacione) në ADN-në e tyre. ADN-ja e një qelize është materiali që jep udhëzime për çdo proces kimik në trupin tuaj. Mutacionet e ADN-së shkaktojnë ndryshime në këto udhëzime. Një rezultat është se qelizat mund të fillojnë të rriten jashtë kontrollit dhe përfundimisht të formojnë një tumor – një masë qelizash kanceroze.

Ndonjëherë dihet shkaku i kancerit të mëlçisë, si për shembull me infeksionet kronike të hepatitit. Por ndonjëherë kanceri i mëlçisë ndodh te njerëzit pa sëmundje themelore dhe nuk është e qartë se çfarë e shkakton atë.

Arkiva

Kategoritë