Pre, Maj 26, 2023
Banner Top
Banner Top
Si zbulohet koronavirusi nga shenjat në lëkurë dhe gishtat e këmbës?!

Prej disa kohësh tashmë, është vënë re se përpos simptomave të njohura nga të gjithë, Covid-19 ka dhe efekt të tjera në trup, përfshirë këtu dhe disa shenja të pazakonta në lëkurë.

Tek fëmijët dhe adoleshentët në mënyrë të veçantë janë vënë re skuqje e acarim i lëkurës, puçra e mavijosje. Por ndërkohë, mjekët spanjollë kanë diktuar edhe një shenjë tjetër: skuqje dhe acarim tek gishtat e këmbës, shoqëruar edhe me flluska veçanërisht tek më të vegjlit, të cilat zgjasin për disa ditë. Mjekët vetë shprehen të befasuar nga pasojat e shumta në lëkurë që krijon koronavirusi.

Shenjat në gishtat e këmbës, në disa raste, nuk janë shoqëruar me simptoma të tjera. Ndryshime në lëkurë prej Covid 19 janë parë edhe në SHBA, ku “Akademia Amerikane e Dermatologjisë” ngriti madje dhe një bazë të dhënash në të cilën mjekët duhet të depozitojnë shenja përkatëse në rastet e pacientëve me Covid-19. Skuqjet e lëkurës apo forma të tjera dermatiti nuk janë të rralla në rastet e sëmundjeve virale – shpesh ato nuk janë pasojë direkte por indirekte e infeksionit, për shembull kur sistemi imunitar reagon ndaj virusit ose për shkak të furnizimit të pamjaftueshëm me gjak që shkakton dëmtime në lëkurë.

Youtube

Arkiva

Kategoritë