Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ta largoni xhelozinë?!

Xhelozia ka një reputacion të keq. Nuk është e pazakontë të dëgjosh njerëz me kuptim të mirë të thonë gjëra të tilla si, “Mos u bë xheloz” ose “Xhelozia shkatërron marrëdhëniet.”

 Por çfarë e bën këtë emocion kaq të keq?

Ndërsa shpesh është e lidhur me marrëdhëniet romantike, xhelozia mund të shfaqet sa herë që shqetësoheni për humbjen e ndonjë gjëje të rëndësishme për ju. Kjo është e ndryshme nga zilia, e cila përfshin të dëshirosh diçka që i përket dikujt tjetër.

Xhelozia mund të çojë në ndjenja zemërimi, pakënaqësie ose trishtimi. Por shpesh mund t’ju tregojë një gjë ose dy për veten dhe nevojat tuaja.

Ja një vështrim në disa mënyra për të përballuar xhelozinë dhe për të ekzaminuar se çfarë është në themel të ndjenjave tuaja.

Tregoni shqetësimet tuaja

Nëse veprimet e partnerit tuaj (ose veprimet e dikujt tjetër ndaj partnerit tuaj) shkaktojnë ndjenja xhelozee, bisedojeni sa më shpejt që të jetë e mundur me partnerin tuaj.

Krijoni temën e xhelozisë kur të dy mund t’i kushtoni pak kohë një bisede prodhuese. Kurdo që të jetë e mundur, përpiquni të shmangni një temë serioze përpara shtratit ose kur jeni gati të dilni nga dera.

Partneri juaj mund të mos e ketë vërejtur sjelljen, ose ata mund të mos e kenë kuptuar se si jeni ndjerë për të. Përdorni rastin për të folur mbi çdo kufi marrëdhëniesh që mund të dëshironi të rishikoni, ose të diskutoni mënyra për ta mbajtur marrëdhënien tuaj të fortë.

Nëse i besoni partnerit tuaj, por keni dyshime për shkak të përvojave në marrëdhëniet e kaluara, provoni të gjeni disa mënyra se si ju të dy mund të ndihmoni në përmirësimin e situatës.

Bisedoni me një mik të besueshëm

Xhelozia ndonjëherë mund t’ju ​​japë një sens për të luftuar realitetin. Ndonjëherë, duke shprehur këto shqetësime për një palë të tretë mund ta bëjë situatën më pak të frikshme dhe t’ju ndihmojë të merrni një perspektivë.

Vendosni një kahje tjetër xhelozisë

Xhelozia mund të jetë një emocion i ndërlikuar, i fortë dhe mund të mos ndjeheni shumë mirë kur merreni me të. Por në vend që ta mendoni si diçka negative, provoni ta shikoni atë si një burim të dobishëm informacioni.

Xhelozia, sipas Swenson, ju thotë se ka një dallim midis asaj që keni dhe asaj që dëshironi.

Ajo shton se xhelozia e pakontrolluar mund të shndërrohet në vetë-fajësim dhe të krijojë një cikël që ju mban të privuar. Por ju mund të jeni në gjendje ta menaxhoni atë duke e identifikuar si informacion të dobishëm që mund të përdorni për të krijuar rrethana në të cilat plotësohen nevojat tuaja.

Shqyrtoni figurën e plotë

Xhelozia nganjëherë zhvillohet në përgjigje të një pamje të pjesshme. Me fjalë të tjera, ju mund të krahasoni veten dhe arritjet dhe atributet tuaja personale për një pamje të idealizuar ose jo të plotë të dikujt tjetër.

Njerëzit zakonisht shfaqin veten e tyre më të mirë në botë, kështu që nuk është gjithmonë e lehtë të tregoni se çfarë po ndodh vërtet në jetën ose marrëdhënien e dikujt tjetër. Pastaj është e gjithë çështja e mediave sociale, e cila zmadhon këtë koncept.

Por kurrë nuk e dini vërtet se çfarë po kalon dikush, veçanërisht kur thjesht shikoni në media sociale.

Praktikoni mirënjohje për atë që keni

Një mirënjohje e vogël mund të shkojë shumë larg. Ajo jo vetëm që mund të zvogëlojë ndjenjat e xhelozisë, por edhe të lehtësojë stresin.

Mund të mos keni gjithçka që dëshironi. Shumica prej nesh jo. Por ju ndoshta keni të paktën disa nga ato që dëshironi. Ndoshta madje keni disa gjëra të mira në jetën tuaj që nuk i prisnit.

Përballja me xhelozinë nuk do t’ju ndihmojë të punoni përmes shkaqeve themelore. Por mund të ndihmojë për të mbajtur ankthin në gji derisa të mund të merreni me çështjet themelore.

Të largosh vëmendjen nga xhelozia gjithashtu mund të të ndihmojë të mos të veprosh mbi ndjenjat e tua (dhe të bësh diçka që mund të dëmtojë një marrëdhënie ose miqësi).

E çfarë duhet të bëni?

Bëni pushim

Eksploroni çështjet themelore

Mos harroni vlerën tuaj

Praktikoni me mendje

Bisedoni me një terapist./Familja JonëYoutube

Arkiva

Kategoritë