Pre, Maj 7, 2021
Banner Top
Banner Top
Si mund ta dini nëse keni nevojë për terapi?

Për disa njerëz, vendimi për të kërkuar terapi është i lehtë – kur marrin një diagnozë të shëndetit mendor ata e dinë që nuk mund ta trajtojnë më vete, ose duan të provojnë një lloj terapie të caktuar.

Por nuk keni nevojë të keni një diagnozë specifike për të përfituar nga terapia.

 “Shumica prej nesh kanë marrëdhënie që kanë nevojë për disa rehabilitim, dhe shumica prej nesh kanë disa zakone ose sjellje që ne do të donim t’i ndryshonim “, tha psikoterapistja, Bronwyn Singleton.

Lexoni më tej për të zbuluar nëse terapia është diçka që mund t’ju ndihmojë gjithashtu.

Keni kaluar një ndryshim të madh të jetës

Ndryshimi i çdo lloji – edhe nëse është pozitiv – mund të çojë në stres emocional dhe fizik. Ndryshimi krijon konfuzion, sipas psikoterapistit Hans Loewald, sepse jeni befas në një situatë kur nuk dini çfarë të prisni. Dhe në raste të tilla, shumë persona kanë nevojë që këto ndryshime t’i kalojnë përmes terapive.

Po përsëritni sjellje jo të shëndetshme 

Ekzistojnë kaq shumë lloje të ndryshme sjelljesh shkatërruese – abuzimi me drogën ose alkoolin, dëmtimin e vetvetes, zgjedhjen e llojeve të gabuara të partnerëve romantikë, marrëdhëniet seksuale të pasigurta ose përfshirjen në konfrontime të dhunshme. Të gjitha këto mund të ju sjellin në një gjendje të rënduar mendore.

Ndiheni sikur jeta juaj po ndërpritet nga trauma nga e kaluara 

Disa njerëz që pësojnë trauma preken prej saj në mënyra të menjëhershme dhe të dukshme. Por stresi pas traumatik mund të shfaqet në shumë mënyra të ndryshme. Mund të jetë delikat dhe tinëzar, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetësisë. Shumë njerëz do të kenë një kombinim të dy reagimeve të menjëhershme dhe atyre të vonuara, dhe në disa raste ato reagime të vonuara mund të ndodhin shumë kohë pas faktit.

Keni vendime të mëdha për të marrë

Nëse keni shumë telashe për të vendosur nëse duhet të bëni një divorc ose jo, të keni një fëmijë ose të ndaloni të pini, mund të jetë një zgjedhje që është shumë e madhe për të bërë vetë. Në situata si këto, «familja dhe miqtë tuaj mund të jenë shumë të dobishëm për të ofruar këshilla të ndryshme,» shkroi Singleton.

Marrëdhënia juaj ndihet e pashëndetshme ose sapo ka përfunduar

Mund të jetë e thjeshtë të harrohet ose të minimizohet kur nuk jeton përmes saj, por goditja e zemrës mund të jetë tepër e dhimbshme. Kjo është normale.

“Marrëdhëniet na japin identitet dhe kuptim,” tha Singleton. Një terapist mund t’ju ndihmojë ose të forconi ose të lini një marrëdhënie të keqe, dhe mund t’ju ndihmojë në teknikat e përballimit nëse përfundon.

Shëndeti juaj fizik po ndërhyn në shëndetin tuaj mendor

Në situata kur mirëqenia juaj fizike është e lidhur me gjendjen tuaj mendore – për gjëra të tilla si pagjumësia, humbje peshe, menopauzë etj. – terapia mund të ndihmojë.

 “Terapistët nuk janë mjekë, por ne shpesh i ndihmojmë klientët të menaxhojnë sëmundje sfiduese, gjendje të përkohshme ose kronike mjekësore dhe simptoma të ndryshme fizike,” shkroi Singleton.

Ju shqetësoheni se mund të keni një sëmundje mendore

Nëse kjo është diçka për të cilën jeni shqetësuar, ose nëse lexoni një listë të simptomave të një sëmundjeje specifike dhe ndiheni sikur ajo po vjen për ju, sigurohuni që të shihni një mjek ose profesionist të shëndetit mendor./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë