Mër, Maj 18, 2022
Banner Top
Banner Top
Shkaqet, faktoret e rrezikut dhe komplikimet e Vaskulitit

Shkaqet

Shkaku i saktë i vaskulitit nuk është kuptuar plotësisht. Disa lloje lidhen me përbërjen gjenetike të një personi. Të tjera rezultojnë nga sistemi imunitar që sulmon gabimisht qelizat e enëve të gjakut. Shkaktarët e mundshëm për këtë reagim të sistemit imunitar përfshijnë:

Infeksionet, si hepatiti B dhe hepatiti C.

Kanceret e gjakut

Sëmundjet e sistemit imunitar, si artriti reumatoid, lupusi dhe skleroderma

Reagimet ndaj barnave të caktuara

Faktoret e rrezikut

Vaskuliti mund t’i ndodhë kujtdo. Faktorët që mund të rrisin rrezikun e çrregullimeve të caktuara përfshijnë:

Mosha. Arteriti me qeliza gjigante ndodh rrallë para moshës 50 vjeç, ndërsa sëmundja Kawasaki është më e zakonshme tek fëmijët më të vegjël se 5 vjeç.

Historia familjare. Sëmundja Behcet, granulomatoza me poliangit dhe sëmundja Kawasaki ndonjëherë shfaqen në familje.

Zgjedhjet e stilit të jetesës. Përdorimi i kokainës mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të vaskulitit. Pirja e duhanit, veçanërisht nëse jeni një burrë më i ri se 45 vjeç, mund të rrisë rrezikun e sëmundjes Buerger.

Medikamente. Vaskuliti ndonjëherë mund të shkaktohet nga medikamente të tilla si hydralazine, allopurinol, minocycline dhe propylthiouracil.

Infeksionet. Hepatiti B ose C mund të rrisë rrezikun e vaskulitit.

Çrregullime imune. Njerëzit që kanë çrregullime në të cilat sistemi i tyre imunitar sulmon gabimisht trupin e tyre mund të jenë në rrezik më të lartë të vaskulitit. Shembujt përfshijnë lupusin, artritin reumatoid dhe sklerodermën.

Seksi. Arteriti me qeliza gjigante është shumë më i zakonshëm tek femrat, ndërsa sëmundja e Buerger-it është më e zakonshme tek meshkujt.

Komplikimet

Komplikimet e vaskulitit varen nga lloji dhe ashpërsia e gjendjes suaj. Ose ato mund të lidhen me efektet anësore të medikamenteve me recetë që përdorni për të trajtuar gjendjen. Komplikimet e vaskulitit përfshijnë:

Dëmtimi i organeve. Disa lloje të vaskulitit mund të jenë të rënda, duke shkaktuar dëmtime në organet kryesore.

Mpiksjet e gjakut dhe aneurizmat. Një mpiksje gjaku mund të formohet në një enë gjaku, duke penguar rrjedhën e gjakut. Rrallëherë, vaskuliti do të bëjë që një enë gjaku të dobësohet dhe të fryhet, duke formuar një aneurizëm (AN-yoo-riz-um).

Humbje e shikimit ose verbëri. Ky është një ndërlikim i mundshëm i arteritit me qeliza gjigante të patrajtuar.

Infeksionet. Disa nga medikamentet e përdorura për trajtimin e vaskulitit mund të dobësojnë sistemin tuaj imunitar. Kjo mund t’ju bëjë më të prirur ndaj infeksioneve

Arkiva

Kategoritë