Die, Jan 23, 2022
Banner Top
Banner Top
Sa kohë duhet të prisni që të vizitoni familjen pasi të keni marrë vaksinën anti-COVID?

Pas një viti të gjatë, të çuditshëm, të gjithë po presim arritjen e vaksinave anti-COVID.

Por, sa kohë duhet që vaksina të hyjë në fuqi dhe të krijojë imunitet? Dhe a do të thotë kjo se është në rregull të fillosh të vizitosh të dashurit e tu pa maskë?

Ne e dimë se sa të etur janë të gjithë për të lehtësuar shqetësimet tona në lidhje me këtë sëmundje të frikshme, kështu që Dr. Renee Dua, Kryeshefe e Mjekësisë, jep disa përgjigje.

Kur bëhet fjalë për të parë familjen dhe miqtë pasi kanë marrë vaksinën, Dr. Dua thotë, “është e rëndësishme të prisni dhjetë deri në 14 ditë pas vaksinimeve për të siguruar një përgjigje të ngritur imune”. Thënë këtë, ajo rekomandon që të qëndroni ende të kujdesshëm. “Edhe pse ka disa përmirësime në numrin e njerëzve që vaksinohen, ne ende po mësojmë shumë rreth infeksionit dhe duhet të marrim masa për të mbrojtur njëri-tjetrin”.

Dua na kujton që derisa të vaksinohen 70 deri në 80 për qind të të gjithë popullsisë sonë, ne nuk do të kemi imunitetin e tufës së nevojshme që jeta të fillojë me të vërtetë të kthehet në “normalitet”. Duke pasur këtë në mendje, ajo thotë se duhet të vazhdojmë të mbajmë maska, të lajmë duart dhe të qëndrojmë fizikisht të ndarë, edhe pasi të jemi vaksinuar.

Nëse ndjekim këto rekomandime, Dua thotë se parashikimet aktuale tregojnë se duhet të kthehemi në normalitet deri në vjeshtë. Sa për variantet e reja, më infektive që janë shfaqur, ajo thotë se ka të ngjarë që përfundimisht do të kemi nevojë për një vaksinë përforcuese për t’u mbrojtur gjithashtu prej tyre.

Arkiva

Kategoritë