Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Sa kohë duhet për të mbetur shtatzënë

Pra, ju jeni gati për një fëmijë (po aq gati sa do të jeni ndonjëherë). Ja çfarë duhet të dini për shanset për të mbetur shtatzënë – dhe si t’i përmirësoni shanset tuaja.

Pasi të keni vendosur se jeni gati të keni një fëmijë, është e kuptueshme të dëshironi të mbeteni shtatzënë sa më shpejt që të jeni. Por fertiliteti është i ndërlikuar dhe mund të jetë e vështirë të parashikohet se si do të duket udhëtimi juaj drejt prindërimit. Nëse do të zgjasë pak më shumë nga sa shpresonit, ose thjesht dëshironi të jeni të përgatitur mendërisht, në një moment mund të pyesni veten, sa kohë duhet për të mbetur shtatzënë?

Përgjigja nuk është e prerë dhe e thatë. “Fertiliteti është kaq individual,” thotë Christine Greves, MD, një ob-gjine e certifikuar nga bordi në Spitalin Winnie Palmer për Gra dhe Bebe në Orlando. Megjithatë, ka disa të dhëna që mund t’ju ndihmojnë të merrni një ide se sa kohë mund të duhet për të mbetur shtatzënë, bazuar në moshën tuaj dhe faktorë të tjerë. Lexoni gjithçka që duhet të dini, më poshtë, shkruan Parents.

Sa kohë duhet për të mbetur shtatzënë mesatarisht?
Ndoshta nuk është ajo që dëshironi të dëgjoni, por nuk ka përgjigje universale për këtë pyetje. Sa kohë duhet për të mbetur shtatzënë do të ndryshojë nga personi në person. Disa njerëz mbeten shtatzënë menjëherë pasi fillojnë të provojnë, por për të tjerët është një proces shumë më i gjatë.

“Ka shumë faktorë që kontribuojnë në aftësinë e një personi për të mbetur shtatzënë, duke përfshirë moshën, historinë mjekësore dhe partnerin,” thotë Priyanka Ghosh, MD, një endokrinologe riprodhuese në Qendrën e Fertilitetit të Universitetit Columbia në New York City. “Është e vështirë të parashikohet për çdo individ. Megjithatë, mendohet se për një çift në mesin e të 20-ave me supozim se nuk ka probleme themelore, mundësia e shtatzënisë në një cikël të caktuar është rreth 20 për qind.

Natyrisht, gjasat për të mbetur shtatzënë rriten sa më gjatë të përpiqeni të mbeteni shtatzënë: Shoqata Amerikane e Shtatzënësisë (APA) vëren se 85 përqind e njerëzve që përpiqen të mbeten shtatzënë do të kenë sukses brenda një viti.

Sa kohë duhet për të mbetur shtatzënë pas ndalimit të kontrollit të lindjes?
Heqja e kontrollit të lindjes hap mundësinë e ngjizjes, por mund të jetë “e ndryshueshme dhe e vështirë të parashikohet” se sa kohë do të duhet për të mbetur shtatzënë, thotë Ghosh.

Ju mund të filloni përsëri ovulacionin brenda dy javësh pasi të ndaloni marrjen e pilulës ose të hiqni një DIU-ose mund të zgjasë më shumë, thotë Greves. “Unë u them pacientëve: “Merrni vitaminat tuaja para lindjes tre muaj para se të ndaloni kontrollin e lindjes, vetëm në rast se jeni me fat që ngjizni menjëherë,” thotë ajo.

Sa i përket kohës kur duhet të filloni të provoni në mënyrë aktive pasi të keni hequr dorë nga kontrolli i lindjes, Ghosh rekomandon të keni një bisedë me mjekun tuaj. Lloji i kontrollit të lindjes që përdorni mund të luajë një rol në atë që do të jetë këshilla e tyre. “Por në shumë raste, ju mund të filloni të provoni shpejt pasi të keni ndaluar kontrollin e lindjes,” thotë ajo.

Cilat janë shanset për të mbetur shtatzënë sipas moshës?
Shanset për të mbetur shtatzënë në çdo moment varen nga shumë faktorë – por mosha mund të luajë një rol të rëndësishëm. “Ne e dimë se fertiliteti bie me moshën,” thotë Ghosh. “Kjo është kryesisht për shkak të një [ulje] të numrit dhe cilësisë së vezëve me kalimin e kohës.”

Ka disa të dhëna që mund t’ju ndihmojnë t’ju japin një ide se sa kohë do t’ju duhet për të mbetur shtatzënë. Sipas Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) për çiftet e shëndetshme në të 20-at dhe në fillim të të 30-tave, rreth 25 përqind do të mbeten shtatzënë gjatë çdo cikli menstrual. Këto shanse bien me kalimin e kohës. Deri në moshën 40 vjeç, rreth 10 për qind e njerëzve me ovulacion do të mbeten shtatzënë për cikël nëse përpiqen.

Pjelloria e një mashkulli gjithashtu bie me kalimin e kohës, por jo shumë e parashikueshme. “Ne e dimë se fertiliteti mashkullor bie disi me moshën, por jo në atë shkallë siç shihet te femrat,” thotë Ghosh.

Shanset për të mbetur shtatzënë sipas grafikut të moshës
Ka ndryshueshmëri në shanset tuaja personale për të mbetur shtatzënë. Por nëse doni një udhëzues të përgjithshëm, merrni parasysh këto numra.

Si mund të përmirësoni shanset tuaja për të mbetur shtatzënë?
Nëse preferoni të prisni vetëm dhe të shihni se çfarë ndodh ndërsa jeni duke u përpjekur të mbeteni shtatzënë, kjo është më se mirë. Por ekspertët thonë se ka disa gjëra që mund të bëni për të shpejtuar procesin.

Këshilla për përmirësimin e fertilitetit tuaj dhe strategjitë për të provuar të mbeteni shtatzënë shpejt

Merrni parasysh këto hapa për të përmirësuar shanset tuaja për të mbetur shtatzënë:

Ndiqni ciklin tuaj. Cikli menstrual mesatar është 28 ditë, por të gjithë janë të ndryshëm, thotë Greves. Shumica e njerëzve priren të ovulojnë në mes të ciklit të tyre, kështu që planifikimi për të bërë seks në atë kohë mund të jetë i dobishëm, thotë ajo.

Planifikoni kur bëni seks. Ndonëse nuk është mënyra më romantike për të mbetur shtatzënë, planifikimi kur bëni seks mund të rrisë shanset që të mbeteni shtatzënë. Nëse keni tendencë të ovuloni në ditën e 14-të (mesatarja), Greves sugjeron të bëni seks në ditët 10, 12, 14, 16 dhe 18. “Kjo mund të sigurojë që sperma të jetë aty kur lirohet veza”, thotë.

Kërkoni simptoma të ovulacionit. Monitoroni trupin tuaj dhe kontrolloni për disa shenja treguese të ovulacionit. Ju gjithashtu mund të gjurmoni ovulacionin tuaj në shtëpi me ndihmën e një komplete parashikuese të ovulacionit.

“Është gjithashtu e rëndësishme të siguroheni që të dy partnerët të jenë të shëndetshëm dhe që çdo gjendje mjekësore kronike të kontrollohet mirë,” shton Ghosh. Për këtë qëllim, merrni parasysh caktimin e një vizite parakonceptimi me ofruesin tuaj përpara se të filloni të provoni.

Kur të kërkoni ndihmë për fertilitetin
Ndonjëherë kërkon më shumë kohë sesa pritej për të mbetur shtatzënë, dhe kjo është në rregull. Sidoqoftë, në një moment, mund të pyesni veten se kur është koha për të kërkuar ndihmë nga një profesionist.

Nëse jeni nën 35 vjeç, këshillohet që të flisni me mjekun tuaj nëse jeni përpjekur të mbeteni shtatzënë për një vit pa sukses. Afati kohor është më i shkurtër nëse jeni më i vjetër. “Në përgjithësi, për shkak të ndikimit që ne e dimë se mosha ka në fertilitet, nëse jeni mbi moshën 35 vjeç dhe keni provuar për më shumë se gjashtë muaj, kjo do të ishte gjithashtu një kohë e mirë për të kërkuar ndihmë,” thotë Ghosh.

Nëse keni një gjendje si endometrioza, shpesh është e dobishme të flisni me mjekun tuaj përpara se të përpiqeni të mbeteni shtatzënë, shton Greves.

Mbani parasysh këtë këshillë, sipas Ghosh: “Nuk ka momentin e duhur për të kërkuar ndihmë për fertilitetin. Por nëse jeni përpjekur dhe keni ndonjë shqetësim, nuk është e dëmshme të flisni me një specialist të fertilitetit.”

Youtube

Arkiva

Kategoritë