Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Sa janë të rëndësishme stërvitjet për gratë shtatzëna?

Mbi 1.9 miliardë të rritur në mbarë botën janë mbipeshë ose të trashë dhe deri në vitin 2025 parashikohet të rritet në 2.7 miliardë.

Obeziteti në mënyrë të konsiderueshme ngre rrezikun e zhvillimit të 11 llojeve të ndryshme të kancerit, sulmit, diabetit të tipit 2, sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjes jo-alkoolike të mëlçisë (1,2).

Hulumtimi i ri në The Journal of Physiology zbuloi një shpjegim të mundshëm për përfitimet e stërvitjes së nënës në zhvillimin e fetusit, në nënat e trasha: është në funksion të përmirësimit të placentës, gjë që pengon rritjen e fetusit dhe gjithashtu metabolizmin më të mirë në nënat shtatzëna.

Placenta kryen shkëmbime ushqyese me oksigjen midis nënës dhe fetusit të saj, dhe funksioni i placentës është i dëmtuar për shkak të obezitetit të nënës, gjë që ka gjasa të ndryshojë ushqimin dhe dërgimin e oksigjenit në fetus. Ushtrimi gjatë shtatzënisë dihet të jetë i dobishëm për shëndetin e nënës dhe zhvillimin e fetusit. Ky studim gjeti se stërvitja dukshëm përmirëson funksionin e placentës, por edhe metabolizmin e nënës. E rëndësishme është se, ata gjetën se foshnjat nuk lindën më të mëdha (që shpesh shoqërohen me obezitetin dhe sëmundjet metabolike në jetën e mëvonshme) kur ushtronin nënat obeze.

Në këtë studim, minjtë femra u ushqyen me një dietë të shëndetshme (10% energji nga yndyra) ose një dietë me yndyrë të lartë për t’u shëndoshur. Secili prej grupeve të nënave u nda më tej në dy nëngrupe: ato që kryejnë dhe që nuk kryejnë stërvitje gjatë shtatzënisë. Minjtë janë ushtruar nga 0 në 18,5 ditë të shtatzënisë (termi është 20,5 ditë) dhe janë analizuar ndryshimet e nënës dhe fetusit.

Studime të mëtejshme do të përqëndrohen në identifikimin e mekanizmave që shpjegojnë efektet e dobishme të stërvitjes në zhvillimin e qelizave të nënave obeze. Hulumtuesit do të përcaktojnë rolin e mundshëm të kimikateve të sekretuara gjatë stërvitjes, në zhvillimin e enëve të gjakut në placentë, që është kritike për shpërndarjen e lëndëve ushqyese dhe oksigjenit tek fetuset, si dhe ndikimet e tyre afatgjata në shëndetin e gjeneratës së ardhshme. Prof Min Du, autor i lartë në gazetë tha:

“Kuptimi se si stërvitja e nënës mund të ndihmojë në parandalimin e mbipeshës ose zhvillimit të sëmundjeve metabolike do të na ndihmojë të ndihmojmë nënat që të sigurojnë që foshnjat e tyre të jenë sa më të shëndetshme”./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë