Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
SA ËSHTË I RREZIKSHËM PËR MËLÇINË OBEZITETI ?

Studimi i rreth 19 milionë njerëzve bëri të ditur se ata persona që kanë diabet duhet të monitorohen nga afër për shkak të rrezikut të tyre të rritur të sëmundjes së mëlçisë që kërcënon jetën.

Studimi, i udhëhequr nga ekspertë në Universitetin e Mbretëreshës Mary të Londrës dhe Universitetin e Glasgou, sugjeron se kriza e obezitetit mund të jetë një goditje në rastet e kancerit të mëlçisë.

Diabeti i tipit 2 është i lidhur drejtpërdrejt me dietën e varfër dhe është kriza më e shpejtë në rritje në Mbretërinë e Bashkuar, me numrin e atyre të prekurve që janë dyfishohuar gjatë dy dekadave të fundit. Shifrat e NHS-së zbuluan se në vitin 2017, ose një në çdo tre minuta, janë zbuluar 202,665 raste të reja të diabetit të tipit 2, të diagnostikuara anembanë Anglisë dhe Uellsit.

Diabeti shoqërohet me një bollëk të problemeve shëndetësore dhe studimi do të ngrejë shqetësime të mëtejshme lidhur me lidhjet e tij me kushtet e rrezikshmërisë së mëlçisë.

Ai gjeti një lidhje të drejtpërdrejtë në mes të pacientëve të diabetit të tipit 2 në Evropë me ata që vuajnë gjithashtu nga sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike. Analiza zbuloi se ata me diabet kanë 2,3 herë më shumë gjasa të zhvillojnë një formë agresive të kësaj sëmundje, të njohur si steatohepatiti jo-alkoolik, sesa të rriturit e shëndetshëm.

Duke pasur diabet të tipit 2 rrit rrezikun që sëmundja e mëlçisë të zhvillohet në kancer dhe në cirrozë, dhëmbëza të lidhura me dëmtimin afatgjatë të mëlçisë.

Më shumë se dy milionë britanikë vuajnë nga lloje të ndryshme të sëmundjeve të mëlçisë, por shpesh nuk del i diagnostifikuar.

Nga 18.8 milionë të rritur të cilët u përzgjodhën për studim nga Britania e Madhe, Hollanda, Italia dhe Spanja, 136.700 u regjistruan si të sëmurë me sëmundje më të rënda dhe më pak të rënda të sëmundjes së mëlçisë.

Studimi, i botuar në revistën BMC Medicine, është më i madhi i këtij lloji dhe tregoi se ata me sëmundje të mëlçisë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë presionin e lartë të gjakut dhe obezitetin.

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje autoimune e cila ndodh nëse trupi ndalon prodhimin e insulinës. Lloji 2 është kryesisht i parandalueshëm./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë