Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Sa është e rëndësishme për organizmin Vitamina B-12?

Vitamina B-12 është një vitaminë e tretshme në ujë që luan role thelbësore në formimin e qelizave të kuqe të gjakut, metabolizmin e qelizave, funksionin nervor dhe prodhimin e ADN-së.

Disa burime ushqimore të vitaminës B-12 janë shpendët, peshqit dhe produktet e qumështit. Për shkak se trupi është në gjendje të ruajë një sasi të konsiderueshme të vitaminës B-12, kjo mungesë është e rrallë.

Nëse nuk trajtohet mungesa e saj, mund të shkaktojë anemi, lodhje, dobësi të muskujve, probleme të zorrëve, dëmtim nervor dhe çrregullime të humorit.

Sasia e rekomanduar ditore e vitaminës B-12 për të rriturit është 2.4 mikrogramë.

Hulumtimi mbi përdorimin e vitaminës B-12 për aktivitete dhe kushte specifike tregon si më poshtë:

Sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut

Vitamina B-12, në kombinim me vitaminën B-6 dhe B-9, është treguar të jetë është efektive në kontrollin e niveleve të larta të homocisteinës në gjak. Nivelet e ngritura të homocisteinës mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut (sëmundje kardiovaskulare). Përkundër këtij përfitimi, nuk ka asnjë provë që të tregojë se shtojcat e vitaminës B-12 parandalojnë sëmundjet e zemrës.

Çmenduria

Mungesa e vitaminës B-12 shoqërohet me çmenduri dhe ulje të funksionit njohës, por nuk është e qartë nëse shtesat e kësaj vitamine mund të ndihmojnë në parandalimin ose trajtimin e demencës.

Performanca atletike

Kur merren në doza adekuate, shtesat e vitaminës B-12 zakonisht konsiderohen të sigurta. Ndërsa sasia e rekomanduar ditore e vitaminës B-12 për të rriturit është 2.4 mikrogramë, mund të merrni doza më të larta pa rrezik. Trupi thith vetëm atë që i nevojitet, dhe çdo tepricë eliminohet përmes urinës./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë