Mër, Shk 14, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse ndryshon oreksi para dhe pas ciklit menstrual?

Nivelet e hormoneve luhaten gjatë gjithë ciklit menstrual 28 ditor.

Gratë gjatë ciklit menstrual, mund të vërehejnë ndryshime të apetitit e tek disa kjo mund të ndikojë edhe në shtim të peshës.

Ndryshimet në oreks kanë tendencë të ndodhin në faza të dallueshme të ciklist të quajtur: faza folikualre dhe faza lutale.

Faza fulikulare – kjo fazë fillon kur gruaja rrjedh gjak dhe përfundon para se të ovulojë. Estrogjeni është hormoni mbizotërues i kësaj faze. Në këtë fazë, gruaja humbet oreksin dhe ha më pak.

Faza luteale – kjo fazë fillon pas ovulacionit dhe zgjat deri në ditën e parë të ciklit tjetër. Gjatë fazës luteale, progesteroni është hormoni që mbizotëron. Pikërisht në këtë fazë, gruaja ka më shumë oreks./Familja Jone

Youtube

Arkiva

Kategoritë