Pre, Sht 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Pse ndodh stresi dhe si ta menaxhoni atë?

Stresi, në terma të përditshëm, është një ndjenjë që njerëzit kanë kur janë të mbingarkuar dhe përpiqen të përballojnë kërkesat e shumta.

Këto kërkesa mund të lidhen me financat, punën, marrëdhënietdhe situatat e tjera, por gjithçka që paraqet një sfidë të vërtetë ose të perceptuar ose kërcënim për mirëqenien e një person mund të shkaktojë stres.

Stresi mund të jetë motivues. Mund të jetë thelbësor përmbijetesën. Mekanizmi “luftë” mund të na tregojë kur dhe si t’i përgjigjemi rrezikut. Sidoqoftë, nëse ky mekanizëm nxitet shumë lehtë, ose kur ka shumë stresues në të njëjtën kohë, ai mund të dëmtojë shëndetin mendor dhe fizik të një personi dhe të bëhet i dëmshëm.

Sipas sondazhit vjetor të stresit të kryer nga Shoqata Psikologjike Amerikane (APA), nivelet mesatare të stresit në Shtetet e Bashkuara (SH.B.A.) u rritën nga 4.9 në 5.1. Arsyet kryesore janë punësimi dhe paraja

Këtu janë disa fakte të shpejta mbi stresin:

  • Stresi ndihmon trupin të përgatitet për t’u përballur me rrezik.
  • Simptomat mund të jenë fizike dhe psikologjike.
  • Stresi afatshkurtër mund të jetë i dobishëm, por stresi afatgjatë është i lidhur me kushte të ndryshme shëndetësore.
  • Ne mund të përgatitemi për stresin duke mësuar disa këshilla të vetë-menaxhimit.

Çfarë është stresi?

Secili person i përgjigjet stresit në një mënyrë tjetër, por stresi i tepërt mund të çojë në probleme shëndetësore.

Secili person i përgjigjet stresit në një mënyrë tjetër, por stresi itepërt mund të çojë në probleme shëndetësore.

Stresi është mbrojtja natyrale e trupit kundër grabitqarëve dhe rreziqeve. Ai skuq trupin me hormone për të përgatitur sisteme për të shmangur ose përballur rrezikun. Kjo njihet si mekanizmi”luftë-ose-fluturim”.

Kur jemi përballë një sfide, një pjesë e përgjigjes sonë është fizike. Trupi aktivizon burimet për të na mbrojtur duke na përgatitur të qëndrojmë ose të luftojmë ose të largohemi sa më shpejtë.

Trupi prodhon sasi më të mëdha të kimikateve kortizol, adrenalinë dhe noradrenalinë. Këto shkaktojnë rritje të rrahjeve të zemrës, rritje të gatishmërisë së muskujve, djersitje. Të gjithë këta faktorë përmirësojnë aftësinë për t’iu përgjigjur një situate të rrezikshme ose sfiduese.

Faktorët e mjedisit që shkaktojnë këtë reagim quhen stresorë. Shembuj përfshijnë zhurmën, sjelljen agresive, momente të frikshme në filma, apo edhe dalje në një takim të parë. Sa më shumë stresorë që kemi, aq më të stresuar priremi të ndjehemi.

Stresi ngadalëson funksionet normale trupore, siç janë sistemet e tretjes dhe imunitetit. Të gjitha burimet mund të përqendrohen në frymëmarrjen e shpejtë, rrjedhjen e gjakut, gatishmërinë dhe përdorimin e muskujve.

Trupi ndryshon në mënyrat e mëposhtme gjatë stresit:

  • rritet presioni i gjakut dhe shkalla e pulsit
  • frymëmarrja është më e shpejtë
  • sistemi tretës ngadalësohet
  • aktiviteti imunitar zvogëlohet
  • muskujt bëhen të tensionuar

Se si reagojmë ndaj një situate të vështirë tregon se si stresi ndikon tek ne dhe në shëndetin tonë. Një person që mendon se nuk ka burime të mjaftueshme për të përballuar stresin, e kjo sjell edhe probleme shëndetësore.

Një përgjigje e vazhdueshme negative ndaj sfidave mund të ketënjë efekt të dëmshëm për shëndetin dhe lumturinë. Sidoqoftë, të qenit i vetëdijshëm se si reagoni ndaj stresorëve mund të ondihmojë në uljen e ndjenjave dhe efektet negative të stresit, dhe ta menaxhoni atë në mënyrë më efektive.

APA njeh tre lloje të ndryshme të stresit që kërkojnë nivele të ndryshme të menaxhimit.

Stresi akut

Ky lloj stresi është afatshkurtër dhe është mënyra më e zakonshme që shfaqet stresi. Stresi akut shpesh shkaktohet nga të menduarit për presionet e ngjarjeve që kanë ndodhur kohët e fundit, ose kërkesat e ardhshme në të ardhmen e afërt.

Nuk shkakton të njëjtën sasi dëmi si stresi afatgjatë, kronik. Efektet afatshkurtra përfshijnë dhimbje koke, tension si dhe një sasi të moderuar shqetësimi.

Sidoqoftë, rastet e përsëritura të stresit akut gjatë një periudhe të gjatë mund të bëhen kronike dhe të dëmshme.

Stresi episodik akut

Njerëzit që shpesh përjetojnë stres akut, ose jeta e të cilëve paraqet shkaktues të shpeshtë të stresit, kanë stres episodik akut.

Një person me shumë angazhime dhe organizim të dobët mund ta gjejë veten duke shfaqur simptoma episodike stresi. Këto përfshijnë një tendencë për të qenë irritues dhe të tensionuar, dhe ky nervozizëm mund të ndikojë në marrëdhëniet sociale. Individët që shqetësohen shumë mbi një bazë të vazhdueshme gjithashtu mund të përballen me këtë lloj stresi.

Ky lloj stresi gjithashtu mund të çojë në presion të lartë të gjakut dhe sëmundje të zemrës.

Stresi kronik

Ky është lloji më i dëmshëm i stresit.

Varfëria e vazhdueshme, një familje jofunksionale ose një martesë e pakënaqur mund të shkaktojë stres kronik. Ndodh kur një person nuk sheh asnjëherë një arratisje nga shkaku i stresit dhe ndalon të kërkojë zgjidhje. Ndonjëherë, mund të shkaktohet nga një përvojë traumatike në fillim të jetës.

Njerëzit me stres kronik ka të ngjarë të kenë një ndarje përfundimtare që mund të çojë në vetëvrasje, veprime të dhunshme, sulme në zemër dhe goditje në tru./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë