Pre, Sht 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Pse kaq shumë të rinj nuk ndihen të lumtur në ditët e sotme?

Gjithnjë e më shumë të rritur dhe adoleshentë ndjehen të pakënaqur, në depresion dhe të trishtuar – kjo është tendenca alarmante që kanë treguar sondazhet e bëra midis të rinjve gjatë viteve të fundit.

Sipas shifrave të fundit, ka pasur një rritje drastike të çrregullimeve të humorit dhe shqetësimit psikologjik tek adoleshentët dhe të rriturit e sotëm.

Psikologia që vepron në çështjen e çështjeve të të rriturve dhe adoleshentëve, JM Twenge, nga Departamenti i Psikologjisë në Universitetin Shtetëror San Diego, së bashku me kolegët e saj, studiuan dhe analizuan me kujdes të dhënat nga Sondazhi Kombëtar i Përdorimit të Drogës dhe Shëndetit, duke gjetur këto shifra:

Ka pasur një rritje prej 52% të çrregullimeve të humorit, duke mbizotëruar mendime depresive, dhe rrjedhimisht, rezultate të orientuara nga vetëvrasjet tek adoleshentët (nga mosha 12 deri në 17);

dhe një rritje prej 63% mes të rriturve të rinj (nga mosha 18-25 vjeç).

Për fat të mirë, njerëzit mbi 26 vjeç nuk lidhen me ato shifra.

Kush duhet të fajësohet?

JM Twenge dhe kolegët e saj pretendojnë se ekzistojnë 2 faktorë modernë për të fajësuar:

Rritja e komunikimit elektronik

Ulja në kohëzgjatjen e gjumit.

Mediat sociale, lajmëtarët e ndryshëm dhe atributet e tjera të botës dixhitale prekin një person në rritje në një masë shumë më të madhe nga sa mendojmë. Sasia e komunikimit të vërtetë duket se ka arritur tashmë në minimumin e saj, fëmijët e kalojnë tërë kohën e lirë duke biseduar me miqtë në internet ose duke shikuar video në YouTube, përmbajtja e të cilave gjithashtu mund të jetë arsyeja e çrregullimeve të humorit të tyre dhe ndjenjat e pakënaqësisë.

Meqenëse koha e kaluar në internet fluturon shumë shpejt, bëhet më e vështirë të lini mënjanë pajisjet dhe të shkoni për të fjetur me kohë. Si rezultat, adoleshentët fillojnë të zvogëlojnë regjimin e tyre të gjumit për të mos humbur diçka të rëndësishme në internet. Sidoqoftë, është një fakt i mirënjohur që gjumi i mirë ndihmon trupin të rimbushet, i jep fuqi për të kryer më mirë detyrat intelektuale, si dhe të ndjehet më mirë në përgjithësi.

Prandaj, prindërit mund ta konsiderojnë si një detyrë që të përpiqen t’i mbajnë fëmijët larg pajisjeve elektronike. Përdorimi i një SmartWatch mund të jetë një mundësi e mirë – gjithmonë mund të shihni se ku janë fëmijët dhe të jeni të sigurt që nuk po shfletojnë në internet.

Monitorimi i aktiviteteve në internet të fëmijëve tanë dhe koha e kaluar në internet mund të ndihmojë në rregullimin e shëndetit mendor të prindërve, si dhe fëmijëve. Për fat të mirë, shumica e telefonave inteligjentë kanë mundësi të veçanta që lejojnë prindërit të kufizojnë kohën pranë ekranit të fëmijëve të tyre, të monitorojnë përmbajtjen që fëmijët e tyre shikojnë dhe të kontrollojnë aksesin e përgjithshëm në aktivitetet në internet.

Për më tepër, prindërit duhet të jenë gjithnjë në gjendje të gjejnë kohë të pyesin për jetën e fëmijëve të tyre dhe të tregojnë mbështetje, mirëkuptim dhe empati kur të jetë e nevojshme.

E kjo, ngase mund të ndodhë që fëmijët të përpiqen të plotësojnë mungesën e vëmendjes nga prindërit e tyre duke qëndruar në internet gjatë gjithë kohës./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë