Mar, Jan 25, 2022
Banner Top
Banner Top
Pas shërimit nga Covid-19, a i humb trupi antitrupat që na nbrojnë nga viruset tjera?

Nga Nature Medicine u publikua një studim kinez ku po konstatohet se 2-3 muaj pas shërimit nga coronavirus Covid-19, niveli i antitrupave te pacientët po bie ndjeshëm. Kjo nënkupton dhe shtron pyetje rreth aftësisë së imunitetit për t’u mbrojtur nga viruset e tjera. Dhe si rrjedhojë po mendohet se nevojitet një kohë më e gjatë për distancë sociale, dhe që grupet e rrezikuara të njerëzve duhet të izolohen. 

Nga studimi kinez hulumtuesit kanë zbuluar se, ata, të cilët janë testuar pozitivisht në antitrupa të imunoglobulinës  Г (IgG),  kanë pasur rënie të ndjeshme prej rreth 90% pas dy apo tre muajve. Ky lloj i antitrupit është me rëndësi thelbësore për trupin tonë dhe na mbron nga viruset, bakteret dhe fungit.

Autorët e studimit janë shkencëtarë të qendrës kineze për kontroll dhe parandalim të sëmundjeve.

“Studimi nuk e përjashton mundësinë që pjesë të tjera të sistemit imunologjik të sigurojnë mbrojtje nga koronavirusi i ri”, deklaroi Xhing Dong-jang, profesor për virologji në Universitetin në Hong-Kong, i cili nuk u përfshi në studim.

Disa qeliza mbajnë mend si të përballen me virusin pas takimit të parë me të dhe mund të sigurojnë mbrojtje të sigurt nëse sërish ndeshen me infeksionin. 

Arkiva

Kategoritë