Mër, Sht 28, 2022
Banner Top
Banner Top
Mënyrat më të shpejta për të rregulluar funksionin e tiroidesë tuaj

Ajo mund të jetë e vogël dhe në formën e një fluture por tiroidea është një komponent thelbësor i mirëqenies së trupit tuaj – dhe si i tillë, duhet të ketë kujdes dhe mbrojtje.

Thjesht merrni parasysh funksionin kryesor të tiroides: ajo çliron hormone që ndihmojnë në rregullimin e metabolizmit tuaj, i cili nga ana tjetër shërben si burim energjie për funksionet thelbësore të trupit si tretja e ushqimit, qarkullimi i gjakut dhe frymëmarrja.

A e dini se si ta rregulloni gjëndrën tiroide kur është jashtë funksionit (ose si të parandaloni që problemet të ndodhin në radhë të parë)?

– Merrni vitaminat dhe lëndët ushqyese

Sipas burimit Everyday Health, vitaminat dhe lëndët ushqyese janë të dobishme për të luftuar disa nga shkaqet themelore të problemeve të tiroides, si proceset autoimune dhe inflamacionet, dhe ndihmojnë në përmirësimin e një tiroide jofunksionale.

“Për shumicën e njerëzve, ndjekja e një diete të pasur me lëndë ushqyese të pasur me ushqime të plota është e mjaftueshme për të ruajtur funksionin optimal të tiroides,” thotë Omayra Quijano Vega, endokrinologe e certifikuar nga bordi Paloma Health.

“Disa pacientë mund të kenë nevojë të plotësojnë dietën e tyre me vitamina, minerale dhe lëndë ushqyese të tjera për të ruajtur shëndetin e përgjithshëm.” Këto përfshijnë selen, zink, hekur, vitaminë D, vitaminë B, vitaminë A dhe vitaminë E.

– Reduktoni kafeinën

Ka më shumë se një arsye që pirja e kafesë mund të ndikojë në shëndetin e tiroides. “Kafeina shpejton metabolizmin tuaj”, shkruan burimi HealthMatch.

“Kjo mund të shkaktojë lehtësim të përkohshëm të simptomave të hipotiroides, por gjithashtu mund të sjellë më shumë stres në tiroiden tuaj.”

Përveç kësaj, njerëzit me sëmundje të tiroides që marrin terapi zëvendësuese të hormoneve kanë zbuluar se kafeina mund të bllokojë përthithjen e tyre.

“Duhet të prisni të paktën 30 minuta pas marrjes së ilaçeve përpara se të pini një filxhan kafe”, këshillon burimi Everyday Health.

– Shikoni marrjen tuaj të glutenit

Gluteni gjendet natyrshëm në ushqime të tilla si gruri, elbi dhe thekra, dhe mund të përdoret gjithashtu si një shtesë ushqimore, shpjegon burimi Healthline.

Në hipotiroidizëm, “antitrupat që sulmojnë tiroiden janë të pranishme”.

“Besohet se kur dikush me këtë gjendje ha gluten, ato antitrupa reagojnë sepse struktura proteinike e glutenit është e ngjashme me strukturën e tiroides.”

Edhe pse kërkimet janë në vazhdim, disa studime tregojnë se reduktimi i marrjes së glutenit mund të ndihmojë me simptomat e hipotiroidizmit, raporton burimi Well + Good.

– Përpiquni të largoni stresin

Stresi nuk është i mirë për ju dhe pikë. Mund të jetë i dëmshëm për aspekte të ndryshme të shëndetit tuaj, duke ndikuar potencialisht në gjumin tuaj, shëndetin e tretjes, dëshirat intime dhe duke rritur rrezikun e sëmundjeve të caktuara.

Mbi të gjitha, të qenit i stresuar nuk është i mirë për shëndetin e tiroides.

“Vetëm stresi nuk do të shkaktojë një çrregullim të tiroides, por mund ta përkeqësojë gjendjen”, sipas Healthline, e cila shpjegon se stresi mund të shkaktojë ngadalësimin e metabolizmit të trupit.

– Merruni me ushtrime fizike

Ndër arsyet e shumta për ta bërë ushtrimin fizik pjesë të rutinës suaj është se mund të përmirësojë disponimin tuaj, të përmirësojë shëndetin e trurit tuaj dhe madje potencialisht të zvogëlojë rrezikun e demencës, vetëm për të përmendur disa – lehtësimi i simptomave të hipotiroidizmit është një prej tyre.

“Ushtrimi mund të lehtësojë shumë nga simptomat që lidhen me hipotiroidizmin dhe mund të përmirësojë shëndetin kardiovaskular dhe masën muskulore”, shkruan burimi Healthline.

– Konsultohuni me mjekun tuaj

Mund të duket si një mënyrë e qartë për të trajtuar shëndetin e tiroides, por disa njerëz ose nuk janë të vetëdijshëm se kanë një problem (deri në 60 përqind e amerikanëve nuk e dinë se kanë një gjendje tiroide) ose përpiqen të vetë- trajtohen simptomat e tyre me suplemente pa recetë – të cilat, ndryshe nga marrja e suplementeve të vitaminave për të ndihmuar në shëndetin e tiroides, mund të kenë efektin e kundërt.

“Këto nuk janë suplemente të tiroides, por përmbajnë hormone T4 dhe T3 të cilat mund të ndikojnë negativisht tek një person që i merr ato pa udhëzimin e duhur nga një profesionist i trajnuar i kujdesit shëndetësor”, paralajmëron Dr. Quijano Vega.

“Shumë herë, pacientët fillojnë të marrin këto ‘suplemente të tiroides’ pa i kuptuar efektet anësore negative dhe/ose të dëmshme që mund të kenë në trupin e tyre.”/bestlife

Youtube

Arkiva

Kategoritë