Mër, Sht 28, 2022
Banner Top
Banner Top
Ky grup i personave ka problem më shumë me infeksionet nga helicobacter pylori

Helicobacter pylori mund të dëmtojë indin në stomak dhe pjesën e parë të zorrëve të vogla (duodenin). Mirëpo, kjo më pas mund të shkaktojë skuqje dhe dhimbje (inflamacion). Në disa raste mund të sjellë edhe plagë të dhimbshme të quajtura ulçera peptike në traktin e sipërm të tretjes.

H. pylori është i zakonshëm dhe shumë njerëz e kanë atë. Shumica prej tyre nuk do të kenë ulçera ose nuk do të shfaqin simptoma.

Mes tjerash, H. pylori sulmon mukozën që mbron stomakun tuaj. Bakteret prodhojnë një enzimë të quajtur ureazë dhe kjo enzimë i bën acidet e stomakut të neutralizohen, andaj vie deri te dobësimi i rreshtimit të stomakut tuaj.

Qelizat tuaja të stomakut atëherë kanë rrezik më të madh për t’u lënduar nga acidi dhe pepsina, lëngjet e forta tretëse. Kjo mund të çojë në plagë ose ulçera në stomak ose dhe duoden.

Bakteret si H. pylori gjithashtu mund të ngjiten në qelizat e stomakut dhe si i tillë – stomaku nuk mund të mbrohet mirë andaj zona skuqet dhe qëndron si e përflakur.

H. pylori gjithashtu mund të bëjë që stomaku të prodhojë më shumë acid. Ekspertët shëndetësorë nuk e kuptojnë plotësisht mekanizmin në këtë drejtim.

Kush është në rrezik për infeksion H. pylori?

Ju mund të jeni në rrezik më të madh për infeksion H. pylori për shkak të:

– Mosha juaj: Mbi gjysma e njerëzve në SHBA me baktere janë mbi 50 vjeç.

– Raca ose etnia juaj: Pothuajse gjysma e të gjithë afrikano-amerikanëve kanë bakteret. Për njerëzit që vijnë në SHBA nga vendet në zhvillim, të paktën 50% e latinëve dhe 50% e njerëzve nga Evropa Lindore kanë H. pylori.

– Problemet me dispepsi.

Cilat janë simptomat e H. pylori?

Shumica e njerëzve i kanë bakteret për vite pa e ditur sepse nuk kanë asnjë simptomë. Ekspertët nuk e dinë pse.

– Mund të keni skuqje dhe ënjtje (inflamacion) në mukozën e stomakut. Ky quhet gastrit.

– Mund të keni plagë ose ulçera peptike në stomak ose në pjesën e parë të zorrëve të vogla (duodenum).

Simptomat e ulçerës mund të përfshijnë dhimbje barku të cilat mund të:

– bëhet një dhimbje e shurdhër që nuk largohet.

– ndodh 2 deri në 3 orë pasi keni ngrënë.

– dhimbje që vie dhe largohet për disa ditë ose javë.

– ndodh në mes të natës kur stomaku juaj është bosh.

Simptoma të tjera të një ulçere mund të përfshijnë: humbje peshe, humbje oreksi, ënjtje ose fryrje, gromësira, si dhe të vjella. /Hopkinsmedicine.org

Youtube

Arkiva

Kategoritë