Pre, Sht 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Kanceri i prostatës, hulumtuesit në kërkim të kirurgjisë robotike

Hulumtuesit nga Shkolla Keck e Mjekësisë e USC janë në kërkim të teknologjisë për të ndihmuar në dekonstruktimin e aftësive të kirurgjisë robotike të kirurgëve në mënyrë që ata të mund të krijojnë një mënyrë objektive dhe të standardizuar për të trajnuar gjeneratën e ardhshme të kirurgëve.

Duke përdorur një regjistrues të dhënash të lidhur në një sistem të kirurgjisë robotike, ekipi analizoi lëvizjet e ekspertëve dhe të kirurgëve gjatë hapit të rindërtimit të prostatektomisë radikale robotike, një operacioni të përbashkët për kancerin e prostatës. Të dhënat ndihmuan ekipin të dekodojë aftësitë kirurgjikale, të zhvillojë një sistem klasifikimi të gjestit të gjilpërës dhe të krijojë një tutorial trajnimi.

“Megjithëse kirurgjia robotike është një opsion i pranuar gjerësisht për trajtimin e kancerit të prostatës, trajnimi i standardizuar për të nuk ekziston ende”, thotë autori korrespondues i studimit, Andrew Hung, MD, asistent profesor i urologjisë klinike në Keck School.

 “Me qëllim që të krijohet një udhëzim metodik dhe i strukturuar për këtë hap kryesor të rindërtimit të kirurgjisë së prostatës, u mbështetëm në parametra dhe vëzhgime të automatizuara të performancës për të matur objektivisht performancën e kirurgut”.

Duke përdorur të dhënat e videos dhe të lëvizjes të regjistruara nga 70 operacione, studimi zbuloi se gjithashtu kishin më pak përpjekje për ngarje të gjilpërave dhe më pak trauma të indeve.

Hulumtuesit gjithashtu ishin në gjendje të identifikojnë 14 gjeste të zakonshme të gjilpërave, të cilat u klasifikuan si kombinime të përkrahjes, përkuljes, dorës së ndezur ose me mburojë. Krahasuar me gjeste të standardizuara, sekuenca të rastësishme të gjesteve shoqëroheshin me efikasitet më të ulët, më shumë përpjekje për ngarje dhe më shumë trauma të indeve.

Të dhënat u përdorën më pas për të zhvilluar një tutorial që thyen hapin e ndërlikuar kirurgjik në hapa më të vegjël dhe më pak.

“Ndërsa nuk ka asnjë mënyrë të përsosur për të bërë një operacion të përsosur, krijimi i një metode të standardizuar për trajnimin e kirurgjisë robotike siguron kirurgët një terren të përbashkët trajnimi”, thotë Hung./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë