Mër, Maj 18, 2022
Banner Top
Banner Top
Hepatiti A dhe simptomat

Hepatiti A është një infeksion shumë ngjitës i mëlçisë i shkaktuar nga virusi i hepatitit A. Virusi është një nga disa lloje të viruseve të hepatitit që shkaktojnë inflamacion dhe ndikojnë në aftësinë e mëlçisë tuaj për të funksionuar.

Ju keni më shumë gjasa të merrni hepatitin A nga ushqimi ose uji i kontaminuar ose nga kontakti i ngushtë me një person ose objekt që është i infektuar. Rastet e lehta të hepatitit A nuk kërkojnë trajtim. Shumica e njerëzve të infektuar shërohen plotësisht pa dëmtim të përhershëm të mëlçisë.

Praktikimi i higjenës së mirë, duke përfshirë larjen e shpeshtë të duarve, është një nga mënyrat më të mira për t’u mbrojtur kundër hepatitit A. Vaksinat janë të disponueshme për njerëzit më të rrezikuar.

Shenjat dhe simptomat e hepatitit A zakonisht nuk shfaqen derisa të keni pasur virusin për disa javë. Por jo të gjithë me hepatit A i zhvillojnë ato. Nëse e bëni këtë, shenjat dhe simptomat e hepatitit mund të përfshijnë:

  • Lodhja
  • Nauze dhe të vjella të papritura
  • Dhimbje ose parehati barku, veçanërisht në anën e sipërme të djathtë nën brinjët tuaja të poshtme (nga mëlçia)
  • Lëvizjet e zorrëve me ngjyrë balte
  • Humbja e oreksit
  • Ethe e shkallës së ulët
  • Urina e errët
  • Dhimbje kyçesh
  • Zverdhja e lëkurës dhe e të bardhës së syve tuaj (verdhëz)
  • Kruajtje intensive

Këto simptoma mund të jenë relativisht të lehta dhe të zhduken brenda disa javësh. Ndonjëherë, megjithatë, infeksioni i hepatitit A rezulton në një sëmundje të rëndë që zgjat disa muaj./mayoclinic

Arkiva

Kategoritë