Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Diabeti i tipit 1, simptomat dhe trajtimi

Diabeti i tipit 1, nganjëherë i quajtur diabet i varur nga insulina ose diabeti i mitur, zhvillohet zakonisht para moshës 30 vjeçare.

Është një sëmundje kronike autoimune në të cilën pankreasi nuk prodhon shumë insulinë. Ky lloj i diabetit shpesh kërkon disa injeksione insuline çdo ditë për të parandaluar nivelet e larta të sheqerit në gjak (glukozë) dhe nuk mund të kontrollohet përmes dietës, të ushqyerit dhe stërvitjes.

Diabeti i tipit 1 zakonisht zhvillohet papritur dhe shkakton simptoma të rënda.

Simptomat e diabetit përfshijnë etje, urinim të tepruar, humbje peshe, vjellje, lodhje, frymëmarrje të shpejtë, dhimbje barku dhe konfuzion.

Diabeti mund të shkaktojë komplikime serioze, duke përfshirë dëmtimin e organeve, kështu që është shumë e rëndësishme për njerëzit me diabet të tipit 1 që të monitorojnë dhe menaxhojnë me kujdes nivelet e sheqerit në gjak.

Sa më shumë njohuri që keni për diabetin, aq më lehtë do të jetë marrja e vendimeve të rëndësishme për menaxhimin e tij.

Insulina

Personat e prekur me diabet të tipit 1 kanë nevojë për trajtim të insulinës për të kontrolluar sëmundjen e tyre. Përveç kësaj, rreth 40 për qind e atyre me diabet të tipit 2 kërkojnë përfundimisht një lloj trajtimi të insulinës për të kontrolluar glukozën e tyre të gjakut, ose sepse diabeti i tyre bëhet më keq ose nuk i përgjigjet më barnave. Insulina nuk mund të merret nga goja, sepse enzimat digjestive ia humbin efektin para se të arrijë qarkullimin e gjakut. Prandaj, insulina duhet të merret nëpërmjet injeksioneve nën lëkurë (nënlinale).

Historia familjare luan një rol të vogël në rrezikun e diabetit. Nëse një nga prindërit ose gjyshërit tuaj ka diabetin e tipit 1, veçanërisht babai ose gjyshi juaj, rreziku juaj për zhvillimin e sëmundjes rritet, por vetëm pak. Megjithatë, shumica e njerëzve me diabet të tipit 1 nuk kanë histori familjare të sëmundjes.

Megjithatë, hulumtimi sugjeron që disa ndjeshmëri gjenetike ndaj diabetit të tipit 1 duhet të jenë të pranishme për sëmundjen që të ndodhë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë