Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
Cka është “Sindroma e Stokholmit” dhe si trajtohet?

“Sindroma e Skokholmit” paraqet një gjendje psikologjike në të cilën gjendet një person i marrë peng nga një grabitës. Në disa raste viktimat fillojnë të ushqejnë ndjenja simpatie për abuzuesit dhe kjo ndryshe njihet si Sindroma e Stokholmit, pra kur viktima fillon të ndiejë pëlqim për torturuesin.

Ndenja e pëlqyeshmërisë vihet re pasi të kalojnë disa javë, deri në një muaj, pas grabitjes, shkruan Healthline.

Përvec kësaj, pëlqimi që ndien viktima për grabitësin kalon deri në atë masë saqë urren cdo autoritet që përpiqet ta largojë nga ai.

Simptomat, sic u thanë, janë ndjenja e pëlqimit për grabitësin dhe urrejtja e cfarëdo autoriteti që përpiqet ta largojë nga kjo gjendje.

Saktësisht nuk dihet se pse dhe kur manifestohet kjo sëmundje te njerëzit, por mendohet se lidhet me crregullimet e stresit post-traumatik.

Trajtueshmëria përfshin ndjekjen e një sërë seancash te psikologu, në mënyrë që kjo gjendje të kalojë sa më shpejt. /familjajone

Arkiva

Kategoritë