Die, Tet 17, 2021
Banner Top
Banner Top
Cilët janë faktorët e rrezikut për sëmundje kronike ?

Shtypja e gjakut në nivel e pesha më se optimale .


Skender Gojnovci, 68 vjeç, nga Lismiri i Fushë-Kosovës, u bë ndër të parët që iu nënshtrua hulumtimit STEPS.

 Kosova bëhet shteti i parë në rajon që nis realizimin e këtij hulumtimi që bën vlerësimin e faktorëve të rrezikut për sëmundje kronike.

Sëmundjet kronike jongjitëse vazhdojnë të jenë përgjegjëse për shumicën e vdekjeve në nivel global. Nga 56 milionë vdekje në mbarë botën që janë shkaktuar në vitin 2012, 38 milionë (68%) prej tyre ishin nga sëmundjet kronike jongjitëse, veçanërisht sëmundjet e zemrës, kanceri dhe sëmundjet kronike të frymëmarrjes. Përmes këtij hulumtimi ne do të përcaktojmë shpërndarjen e faktorëve të rrezikut për sëmundje kronike në Kosovë, te popullata e moshës 18 deri 69 vjet dhe në bazë të rezultateve do t’i nisim edhe politikat dhe programet tona bazuar në fakte.

Ky lajmë u bë i ditur para pak ditëve nga vetë Ministri i Shëndetësisë Uran Ismaili, i cili në fund të njoftimit ka shkruar “Gjithçka për ruajtjen e shëndetit të qytetarëve”

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë