Pre, Shk 16, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë tregon për shëndetin tuaj, zona ku ju akumulohet dhjami

Obeziteti mund të ketë shumë shkaqe ashtu si mund të ketë edhe shumë mënyra të ndryshme për ta trajtuar atë. Disa metoda funksionojnë për disa dhe për disa të tjerë jo.

Një studim i kohëve të fundit Yorkshire Health Study që shqyrtoi të dhënat e  4,000 të rriturve obezë  identifikuan gjashtet shkaqet kryesore dhe dy lloje të shpërndarjes së yndyrës trupore: Android dhe Gynoid

Sipas PositiveMed, shpërndarja e yndyrës android është më e zakonshme te burrat dhe mund ta keni dëgjuar atë të përshkruar si lloji i trupit “mollë” ku perimetri i belit është më i madh se ai i ijeve.

 • Akumulimi i yndyrës në zonën e sipërme të trupit
  Kjo lloj mbipeshe, zakonisht do të thotë që personi nuk mban një regjim të rregullt, e tepron me ushqimin dhe nuk ushtrohet. Provo të heqësh dorë nga ëmbëlsirat dhe përpiquni të ushtroheni për 30 minuta në ditë.
 • Mbipeshë në zonën e barkut
  Pesha shtesë në këtë zonë  mund të shkaktohet nga stresi, ankthi ose depresioni. Ngrënia e vakteve në mënyrë të rregull, përfshirja e jeshillëqeve, reduktimi i alkoolit dhe aktiviteti fizik do t’ju ndihmojë të ulni sasinë e dhjamit të grumbulluar në zonën e barkut.
 •  Yndyrë e akumuluar në zonën e vitheve dhe kofshëve
  Ky është një problem i zakonshëm për shumicën e grave. Kjo zonë mund të jetë më e vështira për të humbur peshë, sepse shpesh herë lidhet ngushtë edhe me format e kockave të legenit e format fizike. Megjithatë më shumë sesa regjim, kjo lloj “mbipeshe” luftohet me aktivitet fizik.
 • Yndyra në këtë zonë mund të shkaktohet nga konsumi i tepruar i alkoolit.
 • Kjo lloj mbipeshe është karakteristike për gratë dhe më së shpeshti ndodh tek ato që janë shtatzënë. Këmbët mund ënjtjen dhe ajo që rekomandohet është gjimnastika në ujit për të rritur qarkullimin e gjakut në këtë zonë dhe për formuar masë muskulore.
 • Pasiviteti është shkaku kryesor i grumbullimit të yndyrës në këtë zonë. Ushtrimi është jetik edhe për mbajtjen e niveleve të sheqerit në gjak.

Youtube

Arkiva

Kategoritë