Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë nënkupton dështimi i zemrës?

Dështimi i zemrës është një gjendje në të cilën zemra nuk po pompon gjak ashtu siç duhet. 

Ndërsa termi “dështim i zemrës” (i njohur gjithashtu si dështim kongjestiv i zemrës) mund të tingëllojë si zemra ka pushuar së punuari, nuk është kështu.

Megjithatë, dështimi i zemrës është një gjendje serioze që shpesh është faza përfundimtare e shumë kushteve kardiovaskulare. 

Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) raporton se numri i të rriturve që jetojnë me dështim të zemrës në Shtetet e Bashkuara është rritur nga 5.7 milionë njerëz në afro 6.5 milionë. AHA vlerëson se deri në vitin 2030, më shumë se 8 milion amerikanë do të kenë dështim të zemrës.

Ndërsa nuk ka kurë për dështimin e zemrës, ilaçet dhe ndryshimet e shëndetit të jetës mund të ndihmojnë në menaxhimin e gjendjes dhe të lejojnë njerëzit të mbajnë një cilësi të mirë të jetës.

Dështimi kongjestiv i zemrës ndodh kur ka një ulje të rrjedhës së gjakut në trup dhe një rezervë (kongjestion) të lëngjeve në mushkëri, mëlçi, bark dhe ekstremet e poshtme. Por jo të gjitha dështimet e zemrës janë konjitive: Një person mund të ketë gulçim ose dobësi për shkak të dështimit të zemrës dhe të mos ketë ndonjë grumbullim të lëngjeve.

Gjatë dështimit të zemrës, trupi përpiqet të kompensojë uljen e fluksit të gjakut në mënyra të tjera:

Zgjerimi i dhomës së zemrës – Duke vepruar kështu, ajo mund të shtrihet më shumë dhe të kontraktojë më fort në mënyrë që të pompojë më shumë gjak. Një zemër e zmadhuar mund të bëjë që trupi juaj të mbajë lëng, mushkëritë tuaja të mbushen me lëng dhe zemra juaj të rrahë në mënyrë të parregullt.

Zhvillimi i masës më të madhe muskulore – Kjo ndodh sepse qelizat kontraktuese të zemrës bëhen më të mëdha.

Pompimi më i shpejtë – Kjo është për të rritur prodhimin e zemrës suaj

Devijimi i gjakut – Kjo nënkupton heqjen e gjakut nga indet dhe organet e tjera siç janë veshkat, zemra dhe truri

Këto kompensime mund të maskojnë dështimin e zemrës përkohësisht, por përfundimisht dështimi i zemrës përkeqësohet dhe njerëzit fillojnë të përjetojnë lodhje, probleme me frymëmarrjen dhe simptoma të tjera.

Kjo mund të shpjegojë pse duhen disa vite për të kuptuar se ata kanë dështim të zemrës.

Dështimi i zemrës nuk mund të lidhet vetëm me një simptomë, por më tepër një kombinim të simptomave. Nëse keni ndonjë prej këtyre simptomave flisni me mjekun tuaj

 • Lodhje

 • Aktivitete të kufizuara 

• Kongjestioni i kraharorit

 • Edemë ose ënjtje e këmbës

 • Gulçim.

Nuk ka kurë për dështimin e zemrës. Sidoqoftë, ndryshimet në stilin e jetesës mund të ndihmojnë në menaxhimin e gjendjes. Barnat me recetë mund të jenë të nevojshme për të ulur simptomat dhe për të përmirësuar funksionin e zemrës. Ndonjëherë kirurgjia mund të jetë e nevojshme./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë