Hën, Mar 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë ndikimi ka nxehtësia në trup?

Trupi ynë përpiqet të mbajë një temperaturë bazë prej rreth 37. Por, ndërsa merkuri ngrihet, trupi duhet të punojë më shumë për të mbajtur temperaturën bazë.

Pra, hap enët e gjakut pranë lëkurës për të humbur ngrohtësinë dhe fillon të djersitet. Ndërsa djersa avullohet, ajo në mënyrë dramatike rrit ngrohjen e humbur nga lëkura.

Mund të tingëllojë e thjeshtë, por gjithë kjo shkakton tendosje në trup – dhe sa më të larta temperaturat, aq më e madhe është tendosja.

Kjo mund të shkaktojë simptoma të lehta të tilla si skuqje që kruhet. Por nëse presioni bie shumë, atëherë gjaku i pamjaftueshëm do të arrijë organet që kanë nevojë për të dhe rreziku i sulmit në zemër do të rritet.

Në të njëjtën kohë, djersitja çon në humbjen e lëngjeve dhe kripës dhe, në thelb, balanca midis tyre në trup ndryshon.

Dhe kjo e kombinuar me uljen e tensionit të gjakut mund të çojë në lodhje të nxehtësisë, simptomat e të cilave përfshijnë: • marramendje • fishkëllim • konfuzion • përzierje • dhimbje të muskujve • dhimbje koke • djersitje e rëndë • lodhje.

Njerëzit me goditje të nxehtësisë mund të mos djersiten edhe pse kanë shumë të nxehtë, temperatura e tyre mund të ketë kaluar 40ºC dhe ata mund të humbin vetëdijen.

Kush është më në rrezik?

Të moshuarit ose personat me sëmundje si p.sh. sëmundjet e zemrës, rrezikohen më shumë nga nxehtësia e tepërt.

Diabeti, të dy llojet 1 dhe 2, mund ta bëjë trupin të humbasë ndjenjat më shpejt dhe disa komplikime të sëmundjeve mund të ndryshojnë rrjedhjen në enët e gjakut dhe aftësinë për tu djersitur.

Njerëzit e pastrehë që janë më të ekspozuar ndaj fuqisë së diellit dhe ata që jetojnë në banesa me dysheme të lartë do të përballen me temperatura të larta.

A e rrisin rrezikun disa droga?

Po – por njerëzit duhet të vazhdojnë të marrin medikamentet e tyre si normale dhe duhet të bëjnë më shumë përpjekje për të qëndruar të freskët dhe të hidratuar.

Disa ilaçe të epilepsisë dhe anti-Parkinsonit mund të bllokojnë djersitjen dhe ta bëjnë më të vështirë ftohjen e trupit.

Droga të tjera të tilla si litiumi ose statina mund të bëhen më të përqëndruara dhe problematike në gjak nëse ka shumë humbje të fluideve.

A vret ngrohja?

Po.

Numri i vdekjeve të shkaktuara nga temperaturat e larta çdo vit është mjaft i madh.

Shumica e tyre janë sulme në zemër dhe goditje të shkaktuara nga tendosja e përpjekjes për të mbajtur temperaturën e trupit të qëndrueshme.

Shkalla më e lartë e vdekjeve fillon të zmbrapset sapo termometri të kalojë 25-26 ° C.

Një statistikë që mbahet mend është ajo kur vala e nxehtësisë së Europës në 2003 shkaktoi rreth 70,000 vdekje shtesë, sipas vlerësimeve./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë