Mar, Shk 13, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është humbja e flokëve?

Flokët rriten kudo në lëkurën e njeriut, përveç në pëllëmbët e duarve tona dhe thembra të këmbëve tona, por shumë qime janë aq të bukura sa janë praktikisht të padukshme. 

Flokët përbëhen nga një proteinë e quajtur keratin që prodhohet në folikulat e flokëve në shtresën e jashtme të lëkurës. Ndërsa folikulat prodhojnë qeliza të reja të flokëve, qelizat e vjetra shtyhen përmes sipërfaqes së lëkurës në shkallën prej rreth gjashtë inç në vit.

 Flokët që mund të shihni janë në fakt një varg qelizash të vdekura të keratinës. Koka mesatare e të rriturve ka rreth 100,000 deri në 150,000 qime dhe humb deri në 100 prej tyre në ditë; gjetja e disa qimeve të humbura në furçën tuaj të flokëve nuk është domosdoshmërisht shkak për alarm.

Në çdo kohë, rreth 90% e flokëve në kokën e një personi rriten. Çdo gjëndër ka ciklin e vet të jetës që mund të ndikohet nga mosha, sëmundja dhe një shumëllojshmëri e gjerë e faktorëve të tjerë. 

Ky cikël jetësor ndahet në tri faza:

Anagen – rritja aktive e flokëve që zgjat nga dy deri në gjashtë vjet

Catagen – rritja e flokëve kalimtare që zgjat dy deri tre javë

Telogen – faza e pushimit që zgjat rreth dy deri tre muaj; në fund të fazës së pushimit flokët kanë rënë dhe flokë të reja zëvendësojnë ato dhe cikli i rritjes fillon përsëri.

Me moshën e njerëzve, shkalla e rritjes së flokëve ngadalësohet.

Alopecia përfshirëse është një gjendje e natyrshme në të cilën flokët gradualisht  fillojnë të bien me moshën. Më shumë folikula të flokëve shkojnë në fazën e pushimit, dhe qimet e mbetura bëhen më të shkurtra dhe më pak në numër.

Alopecia androgenic është një kusht gjenetik që mund të ndikojë si te burrat ashtu edhe te gratë. Burrat me këtë gjendje, mund të fillojnë të vuajnë humbjen e flokëve në fillim të adoleshencë. Karakterizohet nga një vijë e vonëshme e tërthortë dhe zhdukja graduale e flokëve nga koka ballore.

Gratë me këtë gjendje nuk përjetojnë hollim deri në të 40at e tyre ose më vonë. Ato përjetojnë një rënie të përgjithshme në të gjithë skeletin, me humbjen më të madhe të flokëve në kurorë.

Alopecia areata shpesh fillon papritmas dhe shkakton humbje të flokëve në fëmijët dhe të rinjtë. Kjo gjendje mund të rezultojë në rënie të plotë (alopecia totalis). Por në rreth 90% të njerëzve me këtë gjendje, flokët kthehen brenda pak vitesh.

Alopecia universalis shkakton rënien e të gjitha qimeve në trup, duke përfshirë vetullat, qerpikët dhe flokët pubike.

Trichotillomania, e parë më shpesh tek fëmijët, është një çrregullim psikologjik në të cilin një person nxjerr flokët e tij.

Effluvium Telogen ësht ajo gjendje kur një numër i madh i qimeve hyjnë në fazën e pushimit në të njëjtën kohë, duke shkaktuar rënien e flokëve.

Alopecia e dhëmbëve shkakton humbje të përhershme të flokëve. Kushtet e lëkurës inflamatore (celuliti, folikuliti, puçrra fytyre) dhe çrregullime të tjera të lëkurës (si disa forma të lupusit dhe planusit të lëngut) shpesh rezultojnë në plagë që shkatërrojnë aftësinë e rigjenerimit të flokëve./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë