Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është amnezia?

Është normale të harrosh gjëra ndonjëherë, siç është emri i dikujt që sapo ke takuar. Sidoqoftë, nëse ju ose dikush që njihni jeni duke u përpjekur të mbani mend gjëra të ngjashme me emrat e anëtarëve të familjes, kjo është ndryshe.

 Kjo temë përshkruan humbjen e kujtesës, shkaqet e saj dhe ku mund të merrni ndihmë.

Çfarë është amnesia?

Amnesia është humbja e kujtesës. Njerëzit me amnezi mund të luftojnë për të krijuar kujtime të reja ose për të kujtuar ngjarjet ose përvojat e fundit. Njerëzit që kanë amnezi mund të jenë të hutuar dhe kanë vështirësi në mësimin e gjërave të reja.

Por shumica e njerëzve me amnezi ende kujtojnë se kush janë ata, dhe shpeshherë kujtojnë ngjarjet nga fëmijëria e tyre.

Amnezia nuk është një kusht mjekësor i vetëm, por një përshkrim i një përvoje. Shpesh është simptomë e një gjendje tjetër. Zakonisht është i përkohshëm, por mund të jetë i përhershëm në disa situata.

Çka e shkakton amnezinë?

Ekziston një listë e gjatë e shkaçeve që mund të shkaktojnë humbje të memories. Amnezia mund të shkaktohet nga dëmtimi i pjesëve të trurit që janë të rëndësishme për kujtesën.

Kjo mund të jetë për shkak të kushteve të tilla si:

Goditje a tronditje në kokë

Inflamacion i trurit për shkak të një infeksioni

Tumoret në zonën e trurit që kontrollojnë kujtesën

Konfiskimet.

Amnezia gjithashtu mund të shkaktohet nga çështje që prekin tërë trurin, siç janë:

Kushtet psikologjike, të tilla si ankthi ose depresioni

Çmenduria

Alkoolit ose përdorimit të drogës

Disa ilaçe, të tilla si sedativa

Nëse ju ose dikush që njihni jeni duke u përpjekur të mbani mend gjëra të ngjashme me emrat e anëtarëve të familjes, është e rëndësishme të shihni mjekun tuaj.

Dhe nëse keni ndonjë humbje të kujtesës në të gjitha pas një dëmtimi në kokë ose një tronditje të dyshuar, duhet të vizitoni mjekun tuaj.

Diagnoza e amnezisë

Mjeku juaj do t’ju flasë dhe do t’ju shqyrtojë.

Ata gjithashtu mund:

kryejnë teste të memories

të marrin një test të gjakut për të kontrolluar për infeksion ose mangësi vitamine

marrin imazhe të trurit tuaj për të kërkuar dëmtime.

Mënyrat për të jetuar me amnezi

Nëse keni një shkak të amnezisë që mund të trajtohet, atëherë trajtimi mund t’ju lejojë të rifitoni kujtesën tuaj.

Por në qoftë se keni amnezi të vazhdueshme, atëherë përveç trajtimit të asaj që e shkakton, do t’ju duhet të zhvilloni strategji për të përmirësuar kujtesën tuaj.

Kjo mund të thotë:

Duke shkruar informacione të rëndësishme duke përdorur një ditar, një notepad ose një smartphone, duke i treguar familjes dhe miqve informacionin e rëndësishëm që ju duhet të mbani mend dhe duke parë një terapist profesionist ose një psikolog që mund t’ju ndihmojë të zhvilloni strategji për të kujtuar informacionin./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë