Mër, Shk 14, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është agorafobia dhe si ta trajtojmë?

Agorafobia është një frikë për të qenë në situata ku shpëtimi mund të jetë i vështirë ose ndihma nuk do të jetë e disponueshme nëse gjërat shkojnë keq.

Shumë njerëz mendojnë se agorafobia është thjesht një frikë nga hapësira të hapura, por në të vërtetë është një kusht më kompleks.

Dikush me agoraphobia mund të ketë frikë nga:

udhëtimi në transportin publik

vizita në një qendër tregtare

duke u larguar nga shtëpia

Nëse dikush me agorafobinë e gjen veten në një situatë stresuese, zakonisht do të përjetojnë simptomat e një sulmi paniku, si:

rrahje të shpejtë të zemrës

frymëmarrje e shpejtë

djersitje.

Ata do të shmangin situatat që shkaktojnë ankth dhe mund të largohen vetëm nga shtëpia me një mik apo partner. Ata do të porosisin ushqimet në internet më shumë sesa të shkojnë në supermarket. Ky ndryshim në sjellje njihet si shmangie.

Çfarë e shkakton agorafobinë?

Agorafobia zakonisht zhvillohet si një ndërlikim i çrregullimit panik, një çrregullim ankthi që përfshin sulme paniku dhe momente të frikës intensive. Kjo mund të lindë duke shoqëruar sulme paniku me vendet ose situatat ku ndodhin dhe pastaj duke iu shmangur atyre.

Një pakicë e njerëzve me agorafobi nuk kanë histori të sulmeve paniku. Në këto raste, frika e tyre mund të lidhet me çështje të tilla si frika nga krimi, terrorizmi, sëmundja, ose duke qenë në një aksident.

Ngjarjet traumatike, të tilla si zia, mund të kontribuojnë në agorafobi, si dhe disa gjene të trashëguara nga prindërit tuaj.

Diagnostikimi i agorafobisë

Bisedoni me mjekun tuaj nëse mendoni se mund të prekeni nga agorafobia. Mjeku juaj do t’ju kërkojë të përshkruani simptomat tuaja, sa shpesh ndodheni dhe në çfarë situatash. Është shumë e rëndësishme t’i tregoni se si ndiheni dhe si ndikojnë simptomet tuaja.

Ndonjëherë mund të jetë e vështirë të flasësh për ndjenjat, emocionet dhe jetën personale, por përpiquni të mos ndiheni të shqetësuar apo të zënë ngushtë. Mjeku duhet të dijë sa më shumë që është e mundur në lidhje me simptomat tuaja për të bërë diagnozën e duhur dhe për të rekomanduar trajtimin më të përshtatshëm.

Trajtimi i agorafobisë

Ndryshimet e jetesës mund të ndihmojnë duke përfshirë stërvitjen e rregullt, duke ngrënë më mirë shëndetin dhe duke shmangur alkoolin, drogën dhe pije që përmbajnë kafeinë, të tilla si çaji, kafja dhe kokakolla.

Teknikat e vetë-ndihmës që mund të ndihmojnë gjatë një sulmi paniku përfshijnë qëndrimin tuaj atje, duke u fokusuar në diçka që nuk është kërcënuese dhe e dukshme, dhe frymëmarrje e ngadaltë dhe e thellë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë