Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të bëni nëse kafshoheni nga një gjarpër helmues?

Të kafshuarit nga një gjarpër helmues mund të jetë shumë e frikshme, dhe mund t’i shtyjë njerëzit të reagojnë saktësisht në mënyrën e gabuar: Ndoshta ata panikojnë, përpiqen të kapin ose të vrasin gjarprin, ose të aplikojnë akull në plagë, e cila mund të jetë katastrofike në situata të caktuara.

Pra, si duhet t’i përgjigjet një person një kafshimi? Dhe çfarë ndodh në trupin e njeriut kur kafshohet nga një gjarpër helmues?

“Gjëja e parë që duhet të bëni është të largoheni nga gjarpri – mos u përpiqni ta kapni atë, thjesht do të siguroni mundësinë që shumë njerëz të lëndohen”, tha Dr. Nicholas Kman, profesor i mjekësisë urgjente në shtetin Ohio Qendra Mjekësore Universitare Wexner.

“Dhe pastaj, menjëherë duhet të kërkoni trajtim mjekësor, sepse këto simptoma mund të përparojnë me shpejtësi. Ne vëzhgojmë skuqje, ënjtje, flakërimë, ngrohtësi dhe më pas shenja si nauze, të vjella, dhimbje muskulore dhe presion të ulët të gjakut”, tha Kman. “Nëse ne fillojmë t’i shohim ato, përdorim kundërhelm.”

Ndërsa gjarpërinjtë zakonisht kafshojnë vetëm kur ndjehen të kërcënuar, afro 3 milion njerëz në të gjithë botën helmohen çdo vit pasi kafshohen. Vetëm një pjesë e këtyre kafshimeve janë fatale, por toksinat në helmin e gjarprit mund të shkaktojnë raste urgjente mjekësore që ndodhin brenda orëve; ato mund të shkaktojnë dështim të organeve, gjakderdhje të pakontrollueshme, shkatërrim të rëndë të indeve dhe paralizë që mund të kufizojnë frymëmarrjen, thuhet sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO).

Para se pacienti të arrijë në një strukturë mjekësore, plaga duhet të mbahet e pastër dhe gjymtyrët e prekura duhet të ngrihen për të zvogëluar efektet e helmit. Nëse viktima ose një kalimtar ka një gjurmues të fitnesit, ata mund ta përdorin atë për të monitoruar rrahjet e zemrës, tha Kman.

Pasi të kafshohet, të qëndruarit qetë mund të ndihmojë gjithashtu ngadalësimin e përhapjes së helmit, thonë Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Sidoqoftë, është e pamundur të dihet menjëherë pas një kafshimi nëse është injektuar helmi dhe viktimat nuk duhet të presin që simptomat të shfaqen para se të kërkojnë trajtim, paralajmëron CDC.

“Është e rëndësishme të dini shpërndarjen e gjarpërinjve ku ju jetoni, sepse kjo ndikon në mënyrën se si ne i trajtojmë këto kafshime,” tha Kman.

Rreth 100,000 njerëz në të gjithë botën vdesin nga kafshimet e gjarprit çdo vit, dhe rreth 400,000 njerëz të kafshuar vuajnë nga disigrafimi ose paaftësia që zgjasin për pjesën tjetër të jetës së tyre, njoftuan Mjekët (MSF). Njerëzit e varfër që jetojnë në zona rurale me qasje të kufizuar në kujdesin shëndetësor janë më të rrezikuarit./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë