Mër, Qer 29, 2022
Banner Top
Banner Top
Arsyet e ciklit menstrual dy here brenda muajit tek femrat

Nëse një cikël menstrual është më i shkurtër, një femër mund të ketë një periudhë më shumë se një herë në muaj.

Shkaqet e mundshme për të pasur dy periudha menstruale brenda një muaji përfshijnë:

Anomali e rastit

Të kesh dy periudha në muaj nuk është gjithmonë një shenjë e një problemi.

Një femër herë pas here mund të ketë një cikël më të shkurtër menstrual që përfshin dy periudha në muaj.

Pas kësaj, periudhat e tyre mund të kthehen në ciklin e tyre të rregullt.

Mosha e re

Ciklet e parregullta menstruale janë të zakonshme tek moshat e reja që sapo kanë filluar të kenë periudha përcjell Gazeta Shneta.

Femrat kanë tendencë të kenë cikle menstruale më të shkurtra ose ndonjëherë më të gjata gjatë pubertetit, gjë që mund të çojë në ato që të kenë dy periudha në 1 muaj.

Nivelet hormonale luhaten dukshëm gjatë pubertetit. Hulumtimet sugjerojnë që cikli menstrual i një vajze të re mund të zgjasë rreth 6 vjet për t’u bërë i rregullt nga koha kur fillojnë të kenë periudha.

Endometrioza

Endometrioza është një gjendje ku indet që janë të ngjashme me indet e mitrës rriten në zona të tjera të trupit.

Endometrioza mund të shkaktojë dhimbje barku, ngërçe anormale dhe gjakderdhje të parregullt. Ndonjëherë, gjakderdhja mund të jetë aq e rëndë sa të duket si një periudhë tjetër.

Perimenopauza

Perimenopauza i referohet viteve që çojnë deri në menopauzë kur hormonet e një gruaje fillojnë të ndryshojnë.

Perimenopauza mund të zgjasë deri në 10 vjet. Gjatë kësaj kohe, gratë shpesh përjetojnë cikle të çrregullta menstruale, duke përfshirë cikle më të shkurtër ose më të gjatë, periudha të kalimit, ose duke përjetuar gjakderdhje më të rëndë ose më të lehtë.

Kur dikush nuk ka pasur periudha për 12 muaj rresht, ato janë në menopauzë.

Probleme me tiroide

Problemet e tiroides mund të shkaktojnë ndryshime në periudha. Tiroide është një rregullator i proceseve hormonale në trup.

Kjo gjëndër e vogël, në formë fluture, ulet pikërisht përpara fytit dhe kontrollon funksionet, të tilla si temperaturën e trupit dhe metabolizmin.

Ciklet e parregullta menstruale janë një simptomë e zakonshme që shoqërohet me probleme të tiroides. Kjo është e vërtetë si në tiroide nën aktive ashtu edhe në hipotiroidizëm dhe në tiroide tepër aktive ose në hipertiroidizëm.

Sipas Departamentit Amerikan të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, një në tetë gra do të ketë probleme tiroide gjatë jetës së tyre.

Sipas Departamentit Amerikan të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, gruaja mesatarisht ka periudhën e saj për gati 40 vjet.

Ndërsa ndryshimet në ciklin menstrual janë më të zakonshme gjatë pubertetit dhe në vitet që çojnë në menopauzë, ato nuk janë aq të zakonshme në vitet 20-ta dhe 30-ta të një femre.

Nëse një femër shpesh ka dy periudha brenda një muaji, kjo mund të tregojë një gjendje themelore mjekësore që mund të përfitojë nga trajtimi. /Medicalnewstoday

Arkiva

Kategoritë