Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
A paraqesin rrezik për organizmin antibiotikët?

Rezistenca antibiotike është një nga kërcënimet më urgjente për shëndetin. Ajo ndodh kur bakteret zhvillojnë aftësinë për të mposhtur ilaçet e krijuara për t’i vrarë ato.

Antibiotikët shpëtojnë jetë, por çdo herë që përdoren, mund të shkaktojnë efekte anësore dhe të çojnë në rezistencë ndaj tyre.

E ardhmja e njerëzimit sipas ekspertëve është në rrezik nga përdorimi i tepërt i antibiotikëve.

Mendohet se pas 30 vjetësh çdo 3 sekonda mund të humbë jetën një person si pasojë e ndonjë superbakteri rezistent ndaj antibiotikëve.

Kur nevojiten antibiotikët?

Antibiotikët nevojiten vetëm për trajtimin e disa infeksioneve të shkaktuara nga bakteret.

Antibiotikët efektivë janë gjithashtu të nevojshëm për njerëzit që janë në rrezik të lartë për zhvillimin e infeksioneve. Disa nga ata me rrezik të lartë për infeksione përfshijnë pacientët që i nënshtrohen operacionit, pacientët me sëmundje të veshkave në fazën përfundimtare, ose pacientët që marrin terapi kanceroze (kimioterapi).

Kur nuk duhet përdorur antibiotikët?

Antibiotikët nuk funksionojnë në viruse, siç janë ato që shkaktojnë ftohjen, gripin, bronkitin ose hundët, edhe nëse mukoza është e trashë, e verdhë ose e gjelbër.

Ato janë të nevojshëm vetëm për trajtimin e infeksioneve të shkaktuara nga bakteret, por madje edhe disa infeksione bakteriale përmirësohen pa ta.

Antibiotikët shpëtojnë jetë, dhe kur një pacient ka nevojë për ta, përfitimet zakonisht tejkalojnë rrezikun e efekteve anësore dhe rezistencës ndaj tyre.

Efektet anësore më serioze përfshijnë infeksionin difektil të Clostridioides (i quajtur edhe C. dificile ose C. dif), i cili shkakton diarre të rëndë që mund të çojë në dëmtim të rëndë të zorrës së trashë dhe vdekje. Njerëzit gjithashtu mund të kenë reaksione alergjike të rënda dhe të rrezikshme për jetën.

 Për të qëndruar të shëndetshëm dhe për t’i mbajtur të tjerët të shëndetshëm:

Pastroni duart

Qëndroni në shtëpi kur jeni të sëmurë

Merrni vaksina të rekomanduara, siç është vaksina e gripit./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë