Mar, Qer 18, 2024
Banner Top
Banner Top
A mund të preken pacientët me koronavirus 2 herë?

Një total prej 277 pacientësh në vend besohet se janë të sëmurë për herë të dytë, siç janë pacientët në Kinë dhe Japoni.

Rastet e shumta të raportuara të pacientëve me koronavirus që rimarrin pasi vuajnë nga sëmundja janë, në fakt, rezultat i një testimi të pasuksesshëm, thonë shkencëtarët e Koresë së Jugut. Studiuesit nga Qendra e Koresë së Jugut për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) tani pohojnë se është e pamundur që Covid-19 të riaktivizohet në trupin e njeriut.

Kishte më shumë se 10,000 raste të konfirmuara të koronavirusit në Korenë e Jugut, dhe 245 vdiqën. Shkalla e vdekshmërisë është 2.3 për qind, që është më e ulët se mesatarja 3.4 për qind, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, transmeton sn. Një total prej 277 pacientësh në vend mendohet se janë të sëmurë për herë të dytë, siç janë pacientët në Kinë dhe Japoni. Kjo ngriti shqetësime se virusi mund të pësojë mutacione aq shpejt sa njerëzit ishin të paaftë për imunitet ndaj tij. 

Sidoqoftë, analizat gjenetike të virusit treguan se ai nuk ndryshoi ndjeshëm. Për shkak të këtyre gjetjeve të para, OBSH ka rekomanduar qeveritë të mos prezantojnë të ashtuquajturat “pasaporta imuniteti” që do t’u lejonin njerëzve që kanë 19-vjeç të kthehen në punë. Ideja është që të lëshohet te njerëzit që kanë pasur virus dhe të testuar pozitivisht për antitrupat, duke krijuar kështu imunitet.Supozimet e para nuk morën parasysh që testet nuk dhanë rezultate të mira. 

Konkretisht, Qendra e Koresë së Jugut për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve arriti në përfundimin se testet ekzistuese nuk dallojnë gjurmët e gjalla të virusit nga ekzemplarët e vdekur të padëmshëm të mbetur në trup pasi pacienti të shërohej. Ekspertët e Koresë së Jugut gjithashtu shtuan se koronavirusi i ri është i ndryshëm nga viruset e tjera si HIV, të cilat mund të hyjnë në qelizat njerëzore dhe të qëndrojnë atje shumë kohë para se të riaktivizohet.

“Kjo do të thotë që nuk mund të shkaktojë infeksion kronik,” tha O Majong-don, kreu i Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në Korenë Jugore.

Ai shtoi se kjo do të thotë që pacienti nuk ka gjasa të kontraktojë përsëri koronavirus. Por në të ardhmen, është e mundur që koronavirusi, ashtu si gripi, të pësojë mutacione dhe të infektojë njerëzit që e kanë pasur më herët.

Youtube

Arkiva

Kategoritë