Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
A mund ta dëmtojë shëndetin mendor pendimi?


Emocionet mund të jenë të gjitha konsumuese dhe destruktive, thonë terapistët. Por të mësuarit nga gabimet tuaja ka fuqinë për të përmirësuar të ardhmen.

Pendimi mund të jetë gjithëpërfshirës dhe mund të shkatërrojë jetën. Ne mund ta shohim atë rreth nesh, qoftë njeriu që nuk mund ta falë veten për mashtrimin e të dashurës së tij të pare, ose gruaja që është kaq e lidhur për të dëshiruar që të kishte një fëmijë me ish-partnerin e saj, në vend që të ndahej me të, se nuk mund ta gjejë lumturinë në rrethanat e saj aktuale.

Nuk është e pazakontë që pacientët të kërkojnë terapi sepse ndihen të zhgënjyer nga keqardhja dhe nuk janë në gjendje të jetojnë jetën e plotë për shkak të saj, pavarësisht nëse janë çështje të tejkaluara, zgjedhje karriere apo marrëdhënie.

 Lloji i keqardhjes që i sjell njerëzit në dhomën e këshillimit është “paranojak dhe persekutor. Është vetë-flagelim dhe mund të jetë tepër e dëmshme për shëndetin tonë mendor. Ajo është rraskapitëse, e heç gjithë gëzimin dhe përmbushjen nga ditët tona dhe na lë të mbërthyer, gjithmonë duke shikuar prapa dhe të paaftë për të ecur përpara në jetën tonë.

Terapisti i sjelljes njohëse, Windy Dryden thotë se, kur jemi të bllokuar në këtë cikël keqardhjeje, të karakterizuar nga ngurtësia dhe pafundueshmëria, ne vetëm e fajësojmë veten për atë që ka ndodhur, në vend që të shohim sjelljen tonë në një kontekst më të gjerë dhe të kuptojmë pse bëmë atë veprim bazuar në informacionin që kishim në atë kohë.

 Në këto kushte, keqardhja do të bëhet toksike.

Megjithatë, për çudi siç duket, ka njerëz për të cilët ky lloj keqardhjeje mund të bëhet një strehë e sigurt, sepse mund t’i mbrojë ata nga dhimbja dhe rreziqet për të jetuar një jetë të plotë.

Por keqardhja jo vetëm që shërben si një mbrojtje kundër rrezikut të dashurisë –  mund të shërbejë për një qëllim të errët, duke i lejuar njerëzit të fshihen nga dhimbja më e thellë e pendimit.

Por, në vend që të ndiheni keq:

Shikoni keqardhjen si një mundësi për të bërë gjërat ndryshe herën tjetër, dhe jo një sinjal që duhet të heqësh dorë duke u përpjekur krejtësisht.

Nëse ju keni shkaktuar lëndime ose dëmtime, në vend që të rrahni veten, bëni atë që mundeni për të ndrequr dëmin

Mbështetni miqtë dhe familjen përmes sfidave emocionale dhe lejoni vetes të përkrahen gjithashtu.

Lejoni vetes që të “pajtoheni me atë gabim”./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë