Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
A janë alergjitë të lidhura me ankthin dhe depresionin?

Studiuesit nga Gjermania dhe Zvicra kohët e fundit kanë hetuar lidhjet e mundshme midis kushteve të shëndetit mendor, të tilla si depresioni dhe ankthi, dhe pranisë së llojeve të ndryshme të alergjisë.

Gjetjet e tyre, thonë ata, duhet t’i shtyjnë shkencëtarët t’i kushtojnë më shumë vëmendje këtyre lidhjeve.

Sipas të dhënave nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), “alergjitë janë shkaku i gjashtë kryesor i sëmundjes kronike në [Shtetet e Bashkuara],” duke çuar në kostot e kujdesit shëndetësor mbi 18 miliardë dollarë çdo vit.

Për më tepër, CDC vë në dukje se më shumë se 50 milion njerëz në Sh.B.A kanë një alergji. Në të gjithë Evropën, rreth 150 milion njerëz kanë një alergji, sipas Akademisë Evropiane të Alergjisë dhe Imunologjisë Klinike.

Disa studime kanë sugjeruar që disa gjendje alergjike mund të ndikojnë në shëndetin mendor të një personi. Për shembull, një studim që Medical News Today mbuloi vitin e kaluar zbuloi se të paturit e astmës, rinitit alergjik ose dermatitit atopik (ekzemë) mund të rrisë rrezikun e një personi për tu prekur nga një sëmundje mendore.

Tani, studiuesit e Universitetit Teknik të Mynihut (TUM) në Gjermani kanë bashkëpunuar me hetuesit e institucioneve të tjera gjermane dhe zvicerane për të hetuar më tej këtë lidhje. Ekipi rekrutoi 1.782 pjesëmarrës dhe synimi ishte të zbulonte nëse kishte ndonjë lidhje midis kushteve të shëndetit mendor, të tilla si ankthi dhe depresioni, dhe llojeve të ndryshme të alergjisë.

Pjesëmarrësit e studimit ishin midis moshës 39 dhe 88 vjeç, 61 vjet mosha mesatare. Për studimin e tyre, gjetjet e të cilave paraqiten në Arkivin Ndërkombëtar të Alergjisë dhe Imunologjisë, studiuesit morën parasysh vetëm raste të alergjive të vetë-raportuara të tipit 1.

Këto janë alergji që shkaktojnë një reagim të menjëhershëm pas ekspozimit ndaj alergjenit, dhe ato mund të rezultojnë në simptoma të ashpërsisë së ndryshme. Ato variojnë nga ekzema dhe ethet e sanëve, të quajtur edhe rinitit alergjik, deri te konjunktiviti dhe anafilaksia.

Alergjitë sezonale të lidhura me ankthin

Në studim, hetuesit diferencuan pjesëmarrësit sipas llojit të tyre të alergjisë (ose mungesa e tyre), duke i ndarë ato në katër grupe të ndryshme:

Pa alergji

Me alergji sezonale, siç janë ato që lidhen me polenin

Me alergji shumëvjeçare (për një vit), të tilla si alergji ndaj flokëve të kafshëve

Me alergji të tjera, përfshirë alergjitë ndaj ushqimeve dhe goditjeve nga insektet.

Brenda tërë grupit, 27.4% e individëve raportuan se kishin alergji. Më konkretisht, 7.7% e pjesëmarrësve thanë se ata kishin alergji shumëvjeçare, 6.1% kishte alergji sezonale, dhe 13.6% raportuan të paturit e një tjetër lloj të alergjisë.

Pasi u bënë pjesëmarrësve pyetje shtesë në lidhje me shëndetin e tyre mendor – duke u përqëndruar në shenjat e depresionit, çrregullimet e ankthit të përgjithësuar dhe stresin – studiuesit arritën në përfundimin se individët që jetonin me ankth të përgjithësuar gjithashtu prireshin të kishin alergji sezonale.

Mbetet e paqartë se pse ekziston një lidhje pozitive midis ankthit dhe alergjive sezonale, por jo ndërmjet këtyre gjendjeve dhe alergjive shumëvjeçare./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë