Hën, Mar 25, 2024
Banner Top
Banner Top
A i bën qumështi vërtet kockat tuaja më të forta?

Ne e kemi dëgjuar tërë jetën tonë fjalinë – pini qumësht çdo ditë për kocka të forta. Por vitet e fundit, njerëzit kanë ndaluar së besuari këtë. Shumë njerëz nuk pinë më qumështin e lopës dhe zgjedhin alternativa si qumështi i tërshërës ose qumështi i bajames. Kohët po ndryshojnë dhe qumështi tani, për shumë njerëz, shihet si diçka për të shmangur gjatë ngrënies së një vakti.

Një nga pretendimet më të njohura në lidhje me qumështin përfshin shëndetin e kockave, kështu që le ta sqarojmë këtë një herë e përgjithmonë – a i bën qumështi vërtet kockat tuaja më të forta?

Në vitin 1997, Universiteti i Harvardit kreu një studim të gjerë ku 77,000 infermiere femra u ndoqën për 10 vjet, dhe deri në fund të studimit, ata zbuluan se nuk kishte dallime domethënëse në shëndetin e kockave midis atyre që pinin më shumë ose më pak se një gotë qumësht në javë. Në vitin 2014, dy studime afatgjata suedeze zbuluan se pirja e qumështit madje mund të ju dëmtojë – pirja e një gote qumështi në ditë u vërtetua se shoqërohej me kocka më të thyera dhe madje edhe me vdekjen e hershme.

Sidoqoftë, ekzistojnë faktorë të tjerë që duhet të mendohen përpara se të betoheni për. BBC shkruan se ndërsa studimi tregon lidhje midis fakteve të përmendura më lartë, nuk do të vërtetojë se pirja e qumështit çdo ditë shkakton ato çështje specifike shëndetësore. Për shembull, njerëzit që tashmë kanë shqetësime për shëndetin e kockave mund të pinë më shumë qumësht me shpresën se do të forcojnë kockat e tyre. Gjithashtu, është e rëndësishme të theksohet se ata që hanë djathë dhe kos nuk pësuan norma më të larta të thyerjeve – në fakt, ishte e kundërta.

Në fund të ditës, është e rëndësishme të merrni kalcium të mjaftueshëm në trupin tuaj për të mbrojtur kockat tuaja, por në përgjithësi, nuk duhet të mbështeteni vetëm në konsumin e qumështit për të marrë pjesën më të madhe të kalciumit që ju nevojitet. Zhvillimi i kockave dhe shmangia e osteoporozës mbështeten shumë në shëndetin tuaj si një tërësi, dhe jo domosdoshmërisht në sa qumësht pini. Marrja e trajtimit për çrregullimet e ngrënies, mbajtjen e niveleve të larta të vitaminës D, shmangien e pirjes së duhanit dhe pirjen e rëndë, ngrënien e një diete ushqyese dhe marrjen e mjaftueshme të kalciumit janë të gjitha mënyrat për t’u kujdesur për kockat tuaja.

Akademia Kombëtare e Shkencave rekomandon nivele të marrjes së kalciumit prej 1.000 miligramë në ditë për ata të moshave nga 19 deri në 50 vjeç dhe 1.200 miligram në ditë për ata të moshave 50 e më shumë.

Sipas Klinikës Cleveland, pirja e një gote qumësht në ditë është krejtësisht e mirë, për aq kohë sa ju e përzieni atë me shtesa të duhura siç janë vitaminat D dhe K çdo ditë. Pra, pini qumësht, por gjithashtu sigurohuni që po kujdeseni edhe për shëndetin tuaj të përgjithshëm./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë