Mër, Maj 24, 2023
Banner Top
Banner Top
A është ecja po aq e mirë sa vrapimi?

Ecja e shpejtë është po aq e mirë sa vrapimi për të reduktuar presionin e gjakut, rrezikun e kolesterolit dhe diabetit – tre lojtarë kryesorë në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës, zbulon një studim i ri.

Është një çështje se sa larg ecni apo vraponi, jo për sa kohë, tha Paul Williams, një shkencëtar i stafit në Laboratorin Kombëtar të Lawrence Berkeley në Berkeley, Kaliforni.

“Të dyja këto aktivitete zvogëlojnë faktorët e rrezikut, dhe nëse shpenzoni të njëjtën sasi të energjisë ju merrni të njëjtin përfitim”, tha Williams. Çelësi ishte sa më shumë njerëz ecnin ose vraponin çdo javë, sa më shumë shëndeti i tyre u përmirësua, tha ai.

Gjetjet sugjerojnë se “tani ka disa zgjedhje në stërvitjen që dëshironi të bëni”, tha ai. Disa njerëz e cilësojnë vrapimin më të përshtatshëm, të tjerë preferojnë të ecin, sidomos njerëzit që sapo po fillojnë të ushtrojnë, vuri në dukje ai.

Avantazhi i vrapimit është që ju mund të mbuloni dy herë më shumë terren në të njëjtën kohë si do të ecni, vuri në dukje Williams.

Megjithatë, Williams po i referohet ecjes së shpejtë. Për studimin e publikuar në internet më 4 prill në Arteriosklerozën, Trombozën dhe Biologjinë Vaskulare, Williams dhe Dr Paul Thompson, një kardiolog në Spitalin Hartford në Connecticut, mblodhën të dhëna nga Studimi i Shëndetit Kombëtar të Vrapuesve dhe Studimi i Shëndetit Kombëtar të Ecësve. Më shumë se 33,000 vrapues dhe gati 16,000 ecës u përfshinë.

Vrapuesit dhe këmbësorët ishin 18 deri në 80 vjeç, por kryesisht në 40 dhe 50, autorët e studimit vunë në dukje.

Gjatë gjashtë viteve, si vrapimi ashtu edhe ecja çuan në reduktime të ngjashme në rrezik për tension të lartë, kolesterol të lartë dhe diabet, dhe ndoshta edhe sëmundje të zemrës, studiuesit zbuluan.

Në mënyrë të veçantë, Williams dhe Thompson gjetën:

Vrapimi uli rrezikun e presionit të lartë të gjakut 4.2 për qind ndërsa ecja uli rrezikun 7.2 për qind.

Vrapimi uli rrezikun për kolesterolit të lartë 4.3 për qind dhe ecja uli rrezikun për 7 për qind.

Vrapimi uli rrezikun për diabet 12,1 për qind dhe ecja uli rrezikun 12,3 për qind.

Vrapimi uli rrezikun e sëmundjeve të zemrës 4.5 për qind dhe ecja uli rrezikun 9,3 për qind.

Shoqata Amerikane e Zemrës dhe organizata të tjera rekomandojnë një aktivitet të rregullt fizik për parandalimin primar dhe sekondar të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes së zemrës./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë