Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
A e rritë ecja e shpejtë jetëgjatësinë?!

Personat që ecin shpejtë mund të jetojnë më gjatë se ata që shkojnë zvarrë – pavarësisht nga pesha e tyre, sugjeron një studim i ri.

Hulumtuesit në Universitetin Leicester analizuan të dhënat për 474,919 njerëz me një moshë mesatare prej 52 vjeç në Biobank në Mbretërinë e Bashkuar midis 2006 dhe 2016.

Ata gjetën se gratë që ecnin me gjallëri kishin një jetëgjatësi prej 86.7 deri 87.8 vjeç dhe burrat që mbanin ritmin kishin një jetëgjatësi prej 85.2 në 86.8.

Ecja e ngadalshme pati perspektiva shumë të zymta: gratë kishin një jetëgjatësi prej 72.4 dhe burra të moshës 64.8 vjeç, nëse ata ishin më të qetë në lëvizjet e tyre.

Kjo nuk do të thotë se ata që ecin shpejtë do të jetojnë më gjatë – raporti vetëm tregon një korrelacion, jo një shkak-efekt – por ekspertët thonë se shpejtësia në këmbë mund të jetë një mënyrë e papërpunuar për mjekët që të gjykojnë shëndetin e përgjithshëm të pacientëve të tyre krahas testeve të tjera.

Në vitin 2011, Gazeta e Shoqatës Mjekësore Amerikane (JAMA) publikoi një studim të profesorit të mjekësisë Stephanie Studenski, i Universitetit të Pitsburgut, i cili e gjeti të njëjtën gjë: shpejtësia në këmbë ishte një parashikues i besueshëm i jetëgjatësisë.

Në 2013, studiuesit amerikanë gjetën se ritmi i ecjes ishte i lidhur me rrezikun më të ulët të sëmundjes së zemrës dhe jetëgjatësinë më të gjatë.

Në vitin 2018, një studim i Universitetit të Sidneit zbuloi se ritmi juaj i ecjes deri në një ‘shpejtësi mesatare’ mund të ulë rrezikun e vdekjes së parakohshme me një të pestën.

Dhe Tom Yates, profesor i aktivitetit fizik në Leicester i cili qëndron pas studimit të fundit, ka botuar gjetjet për këtë lidhje me vite të tëra.

Në vitin 2017, ai analizoi të njëjtat të dhëna nga UK Biobank dhe gjeti se shpejtësia në këmbë duket të ndikojë në rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës – duke përfunduar se personat që ecin më ngadalë kishin dy herë më shumë gjasa të vuanin një vdekje të lidhur me zemrën në krahasim me personat që ecin shpejtë.

Këto janë vetëm disa shembuj.

Studimi i ri thjesht shton peshën e gjetjeve, të cilat ekspertët thonë se tani janë mjaft të fuqishëme për mjekët që në mënyrë rutinore të përshkruajnë ecje më të shpejtë për pacientët e tyre.

“Gjetjet tona mund të ndihmojnë në sqarimin e rëndësisë relative të ushtrimeve fizike në krahasim me peshën e trupit në jetëgjatësinë e individëve”, tha Yates në një njoftim për shtyp.

Megjithatë, nuk është gjithmonë e lehtë të interpretosh një “rrezik relativ”. Raportimi në aspektin e jetëgjatësisë, anasjelltas, është më i lehtë për t’u interpretuar dhe jep një ide më të mirë për rëndësinë e ndarë dhe të përbashkët të indeksit të masës trupore dhe përshtatshmërisë fizike “./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë