Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
5 ide për një gjumë më të mirë!

Shumica e adoleshentëve kanë nevojë për 8 deri në 10 orë gjumë çdo natë. Mirëpo shumë adoleshentë kanë probleme me gjumin.

Mungesa e gjumit mund të ndikojë në çdo gjë duke filluar nga emocionet tona deri në atë se sa mirë ne përqendrohemi në detyra si ngasja.

Kjo mund të ndikojë në performancën sportive, të rrisë shanset për t’u sëmurë dhe mund të lidhet me shtimin e peshës në disa njerëz.

Si mund të arrijmë gjumin që na nevojitet? Këtu janë disa ide:

Ji aktiv gjatë ditës – Ju ndoshta keni vënë re se sa vrapojnë fëmijët – dhe sa me të vërtetë flenë. Aktiviteti fizik mund të ulë stresin dhe të ndihmojë njerëzit të ndihen më të relaksuar. Vetëm mos punoni shumë afër gjumit, sepse stërvitja mund t’ju zgjojë dhe t’ua vështirësojë gjumin.

Shmangni alkoolin dhe drogën – Shumë njerëz mendojnë se alkooli ose drogat do t’i bëjnë ata të relaksuar dhe të përgjumur, por nuk është kështu. Droga dhe alkooli ndërpresin gjumin, duke rritur mundësinë e zgjimit të një personi në mes të natës.

Qëndroni larg teknologjisë – Ekspertët rekomandojnë përdorimin e dhomës së gjumit vetëm për gjumë. Nëse nuk mund ta bëni dhomën tuaj të gjumit një zonë pa teknologji, së paku fikni gjithçka një orë ose më herët para se të ndalni dritat.

Mbani një rutinë gjumi – Shkuarja në shtrat në të njëjtën kohë çdo natë ndihmon trupin të fle gjumë më shpejtë. Krijimi i një rutine të caktuar të gjumit mund të përmirësojë këtë efekt relaksimi. Pra, qetësohuni çdo natë duke lexuar, dëgjuar muzikë, duke kaluar kohë me një kafshë, duke shkruar në një revistë, duke luajtur Sudoku, ose duke bërë ndonjë gjë tjetër që ju relakson.

Shpresoni për një gjumë të mirë – Stresi mund të shkaktojë pagjumësi, kështu që sa më shumë që agonizoni për të mos fjetur, aq më i madh do të jetë rreziku që të qëndroni zgjuar. Në vend të shqetësimit se nuk do të flini, kujtohuni që mundeni. Thuaj, “Sonte, do të fle mirë” disa herë gjatë ditës./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë