Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
4 këshilla për ta mbajtur zërin të shëndetshëm

Pavarësisht nëse jemi në punë ose kujdesemi për një familje të ngjeshur, ne përdorim zërat tanë gjatë gjithë kohës. Shumica prej nesh nuk mendojnë shumë për zërin derisa ta humbasim atë përkohësisht për shkak të sëmundjes.

Kjo ndodh shpesh pasi të fitoni një ftohje të keqe që zhvillohet në laring e shoqëruar me kollitje të rëndë dhe ngjirje. Shumicën e kohës, zëri juaj rikuperohet pas disa ditësh.Por, ndodh edhe që të kalojë kohë e gjatë e ai të mbetet i shteruar. Zëri juaj mund të përmirësohet me pushim, por për shkak të punës dhe përgjegjësive familjare, shpesh është e pamundur të zvogëloni përdorimin e tij. Riparimi i përkohshëm ndodh pothuajse në të gjithë, dhe 20 përqind e popullsisë amerikane ka një shkallë të mosfunksionimit kronik të zërit.

Zëri është i fuqishëm dhe luan një rol thelbësor në jetën tuaj. Për shembull, studiuesit në Mbretërinë e Bashkuar kohët e fundit studiuan rangjet vokale të burrave dhe grave në skenarët e miqësisë.

Rezultatet tregojnë se burrat dhe gratë ndryshojnë forcën, tonin dhe lartësinë e zërit të tyre kur flasin me anëtarët e seksit të kundërt, për të cilët ata i konsiderojnë tërheqës. Një studim tjetër tregon që të dëgjosh zërin e një nëne ndihmon në zhvillimin e trurit të një foshnje. Përveç përdorimit normal të përditshëm, ngjarje të tilla si lojëra sportive ose koncerte ku brohorisni dhe flisni me zë të lartë mund të tendosin zërin tuaj. Është në të vërtetë e mundur të fryhen kanatet tuaja vokale, të cilat mund të krijojnë një mbresë dhe mund të rezultojnë që zëri juaj të tingëllojë më pak i qartë.

Për të mbrojtur dhe ruajtur pasurinë tuaj vokale, këtu janë gjashtë këshilla:

  1. Ngrohni zërin tuaj para se të jepni mësime, duke mbajtur fjalime ose duke kënduar. Bëni shtrirje qafe dhe shpatullash, rrëshqitni nga tonet e ulëta në ato të larta në tinguj të ndryshëm të zanoreve.
  2. Mbajini thirrjet dhe brohoritjet tuaja të shkurtra. Përdorni pak zë të lartë dhe më pas kthejeni në një nivel bisedor.
  3. Monitoroni zërin tuaj. Nëse zëri juaj është i rrallë ose fyti juaj fillon të ndihet i gërvishtur për shkak të përdorimit të tepërt, pushoni sa më shumë që të jetë e mundur dhe pini ujë për të ndihmuar lubrifikimin e fishave tuaja vokale.
  4. Shmangni pastrimin e shpeshtë të fytit ose kollitjen e ashpër. Në vend të kësaj provoni të pini ujë.

Kur duhet të shqetësohemi?

Periudhat e shkurtra të ngurtësimit pas një infeksioni të frymëmarrjes ose pas një periudhe të gjatë ose të zhurmshme të përdorimit të zërit nuk janë të rralla. Me pak pushim zëri, këto duhet të zgjidhen brenda një periudhe të shkurtër kohore. Nëse përkeqësimi juaj zgjat më shumë se dy ose tre javë dhe nuk përmirësohet gradualisht, veçanërisht nëse pini duhan ose nuk keni simptoma të ngjashme me të ftohtin, vizitoni patjetër mjekun tuaj.

Në planin afatgjatë, nëse keni një mënyrë jetese të shëndetshme dhe i drejtoheni kujdesit për zërin njësoj si me shëndetin tuaj të përgjithshëm, do ta mbani atë të fortë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë