Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Si t’i pastrojmë veshët?

Çfarë e shkakton bllokimin e veshëve?

Ashtu siç ndodh shpesh që njerëzit të kenë hundë të zëna, ata gjithashtu mund të kenë veshë të bezdisshëm për një sërë arsyesh. Bllokimi i veshëve mund të ndodhë për shkak të:

Dyllit

Ujit

Një ndryshim në lartësi

Infeksionet e sinusit

Infeksionet e veshit të mesëm

Alergjisë.

Të dy palëve, fëmijëve dhe të rriturve mund të ju ndodhë kjo dukuri. Fëmijët mund të preken pak më shumë, veçanërisht kur kanë ftohje.

Mënyrat për të trajtuar veshët e bllokuar

Ka shumë mënyra të ndryshme për të trajtuar problemin e veshëve të bllokuar. Disa nga to përfshijnë medikamente, por të tjerat  mund t’i bëni me gjërat që keni në shtëpi.

Në disa raste specifike, mund t’ju duhet të konsultoheni me një mjek për marrjen e recetës.

Këtu janë disa këshilla për çbllokimin e veshëve tuaj. 

Së pari, duhet të përcaktoni nëse problemi është veshi i mesëm, prapa veshit, ose veshi i jashtëm – veçanërisht kanali i dëgjimit, ku mund të rritet dylli i veshit.

Këshilla për një vesh të mesëm të bllokuar

Manovra Valsalva ndihmon në hapjen e tubave. Një mënyrë e lehtë për ta bërë këtë është që të mbyllni hundën tuaj dhe pastaj të fryni duke mbajtur buzët të mbyllura (do të mbushni faqet tuaja). Është e rëndësishme të mos fryni hundën shumë, gjë që mund të shkaktojë probleme me veshkën tuaj.

Kjo procedurë është e dobishme vetëm kur ka ndryshime në presion, siç është ndryshimi i lartësisë. Nuk do të korrigjojë kushtet e lëngjeve të tepërta në veshin e brendshëm.

Ngrohja ose avulli

Provoni të vendosni një kompresë të ngrohtë mbi veshin tuaj, ose të provoni të bëni një dush të nxehtë. Një dush mund të ndihmojë të merrni avull në kanalin tuaj të veshit. Vetëm sigurohuni që të qëndroni në dush të paktën 5 deri në 10 minuta.

Tregoni kujdes

Është e rëndësishme të mbani mend se veshi është një pjesë tepër e ndjeshme e trupit. Shumica e profesionistëve të veshit, hundës dhe fytit zakonisht nuk i udhëzojnë pacientët të pastrojnë veshët rregullisht.

Nëse veproni kështu, është e rëndësishme të jeni të kujdesshëm dhe të përdorni një kontakt të lehtë. Përdorimi i një pambuku çdo natë mund të duket si një mënyrë e mirë për të trajtuar ose parandaluar ndërtimin e dyllit, por mund të shkaktojë probleme për këtë pjesë delikate të trupit.

Kur e pastroni veshin tuaj, sigurohuni që të përdorni një kontakt të lehtë dhe mos e vendosni gishtin atje. Kur lani veshin, përdorni vetëm një leckë të ngrohtë dhe të lagët në pjesën e jashtme./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë