Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ndikon Dopamina në trup?

Ju mund të keni dëgjuar se dopamina është neurotransmetuesi i “ndjenjave të mira”. Në shumë mënyra, është.

Dopamina është e lidhur fort me kënaqësinë. Sigurisht, nuk është aq e thjeshtë. Në fakt, ka shumë më tepër për këtë kimikate komplekse.

Dopamina është e përfshirë në funksionimin neurologjik dhe fiziologjik. Është një faktor kontribues në funksionimin motorik, gjendjen shpirtërore dhe madje edhe në marrjen e vendimeve. Shoqërohet gjithashtu me disa lëvizje dhe çrregullime psikiatrike.

Çfarë është dopamina?

Dopamina është një neurotransmetues i bërë në tru. Në thelb, ajo vepron si një lajmëtar kimik midis neuroneve. Dopamina lëshohet kur truri juaj pret një shpërblim.

Është një cikël motivimi, shpërblimi dhe përforcimi.

Përveç funksionit të saj për ato ndjenja kënaqësie, dopamina është e përfshirë në shumë funksione të trupit. Kjo përfshin:

rrjedhje gjaku

tretje

funksionimi ekzekutiv

funksioni i zemrës dhe veshkave

kujtesën dhe përqendrimin

humor dhe emocione

kontrolli motorik

përpunimi i dhimbjes

funksioni i pankreasit dhe rregullimi i insulinës

gjumë

përgjigje ndaj stresit.

Mbani në mend se dopamina nuk po vepron vetëm. Ajo funksionon me neurotransmetuesit dhe hormonet e tjera, siç janë serotonini dhe adrenalina.

Një grup faktorësh mjedisorë ndikojnë gjithashtu në mirëqenien tuaj fizike dhe psikologjike.

Si ju bën të ndjeheni dopamina?

Sasia e duhur e dopaminës zakonisht shkon së bashku me një humor mjaft të mirë. Është ideal për mësimin, planifikimin dhe produktivitetin.

Dopamina kontribuon në ndjenjat e:

vigjilencës

fokusit

motivimit

lumturisë.

Një përmbytje e dopaminës mund të prodhojë ndjenja të përkohshme të euforisë.

Dopamina e ulët është një arsye që mund të mos jeni në humor të mirë. Ju mund të keni:

vigjilencë të zvogëluar

vështirësi në përqëndrim

më pak motivim dhe entuziazëm

koordinim të dobët

vështirësi në lëvizje

Nivele shumë të larta të dopaminës mund të ju vënë në një mbingarkesë serioze.

Për më tepër, mund të jetë një faktor kontribues në:

mani

halucinacione

iluzione.

Sasia e tepërt e dopaminës mund të luajë një rol në:

trashje

shizofreni.

Ne e dimë se dopamina shërben për shumë funksione vitale neurologjike dhe njohëse. Përkundër shumë hulumtimeve, ka ende shumë për të mësuar rreth ndërveprimeve të dopaminës me neurotransmetuesit dhe hormonet e tjera. Vizitoni mjekun tuaj nëse keni anomali në lëvizje, simptoma të një çrregullimi të humorit ose besoni se po përjetoni varësi./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë