Die, Maj 9, 2021
Banner Top
Banner Top
Si ndikon divorci në jetën e fëmijëve?

Për shumë njerëz, divorci i prindërve të tyre shënon një kthesë të madhe në jetën e tyre, nëse divorci ka ndodhur shumë vite më parë ose po ndodh pikërisht tani.

Mund të duket e vështirë, por është e mundur të përballosh divorcin dhe të kesh një jetë të mirë familjare, pavarësisht disa ndryshimeve që divorci mund të sjellë.

Pse prindërit ndahen?

Prindërit divorcohen për shumë arsye. Zakonisht divorci ndodh kur çiftet ndjejnë se nuk mund të jetojnë më së bashku për shkak të luftimeve dhe zemërimit, ose për shkak se dashuria që ata kishin kur u martuan ka ndryshuar. Divorci gjithashtu mund të ndodhë sepse një prind bie në dashuri me dikë tjetër dhe nganjëherë është për shkak të një problemi serioz si pirja, abuzimi ose bixhozi. Nganjëherë asgjë e keqe nuk ndodh, por prindërit vendosin të jetojnë veç e veç.

A e dini se është vërtet e zakonshme për adoleshentët të mendojnë se divorci i prindërve të tyre është disi faji i tyre? Vetëm të përpiqeni të mbani mend se vendimet e prindërve për t’u ndarë kanë të bëjnë me çështje mes tyre, dhe jo për shkak të diçkaje që mund të keni bërë ose jo.

Disa fëmijë ndjehen fajtorë për atë që ka ndodhur, ose dëshirojnë që ata të kishin penguar argumentet duke bashkëpunuar më shumë brenda familjes, duke bërë më mirë me sjelljen e tyre ose duke marrë nota më të mira. Por ndarja dhe divorci janë rezultat i problemeve të një çifti me njëri-tjetrin, jo me fëmijët e tyre. Vendimet që të rriturit bëjnë për divorcin janë të tyret.

Në varësi të asaj që ndodh në familjen tuaj, mund të keni nevojë të përshtateni me shumë ndryshime. Këto mund të përfshijnë gjëra të tilla si lëvizja, ndryshimi i shkollave, shpenzimi i kohës me të dy prindërit veçmas dhe ndoshta trajtimi i ndjenjave të pakëndshme të prindërve për njëri-tjetrin.

Prindërit tuaj mund të shkojnë në gjykatë për të përcaktuar masat e kujdestarisë. Ju mund të përfundoni duke jetuar me një prind më së shumti kohë dhe duke vizituar tjetrin, ose prindërit tuaj mund ta ndajnë kohën e tyre me ju në mënyrë të barabartë. Në fillim, kjo do të thotë që mund të duhet të jeni fleksibil.

Çështjet e parave mund të ndryshojnë edhe për prindërit tuaj. Një prind që nuk ka punuar gjatë martesës mund të ketë nevojë të gjejë një punë për të paguar për qira ose hipotekë. Kjo mund të jetë diçka për të cilën prindërit janë të ngazëllyer, por ai ose ajo mund të ndjehet nervoz ose i kushtohet presion rreth financave. Ka edhe shpenzime që lidhen me divorcin, nga tarifat e avokatëve deri në koston e lëvizjes në një vend të ri për të jetuar.

Çfarë mund të bëjnë prindërit dhe adoleshentët për ta bërë më të lehtë?

Mbajeni paqen – Ballafaqimi me divorcin është më e lehtë kur prindërit shkojnë mire së bashku. Adoleshentët e gjejnë veçanërisht të vështirë kur prindërit e tyre luftojnë dhe argumentojnë ose veprojnë me hidhërim ndaj njëri-tjetrit. Ju nuk mund të bëni shumë për të ndikuar se si sillen prindërit tuaj gjatë një divorci, por ju mund t’i kërkoni atyre që të bëjnë çmos për të thirrur një armëpushim për çdo grindje apo gjëra të pahijshme që mund të thonë për njëri-tjetrin.

Ji i drejtë – Ju duhet të ndiheni të lirë të rrini me ta dhe të flisni me secilin prej prindërve tuaj pa prindin tjetër që vepron me xhelozi ose cmenduri. Është e padrejtë që ndokush të ndiejë se duke folur me një prind është duke qenë jobesnik ndaj tjetrit ose se barra e lumturisë së një prindi është mbi shpatullat tuaja.

Në këtë proces do të ketë ulje dhe ngritje, por adoleshentët mund të përballojnë me sukses divorcin e prindërve të tyre dhe ndryshimet që sjell. Shumë adoleshentë gjejnë se prindërit e tyre janë më të lumtur pas divorcit ose mund të zhvillojnë mënyra të reja dhe më të mira për t’u lidhur me të dy prindërit kur ata kanë kohë të veçantë me secilin prej tyre./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë