Mër, Shk 21, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse disa njerëz kafshohen nga mushkonjat, ndërsa të tjerët jo?

Disa njerëz mund të ulen jashtë gjatë gjithë verës dhe të mos vuajnë nga kafshimet e mushkonjave. Të tjerët shndërrohen në një rrëmujë të të kruarave. Po pse ndodhë kjo?

Në fillimi shikimi, më pas nuhatja dhe më në fund ngrohtësia e trupit. Kjo është rutina që ndjekin mushkonjat për identifikimin e viktimave të tyre para se të pickojnë, pohon një hetim i ri i publikuar në revistën “Current Biology”.

Ka të bëjë kryesisht me peizazhin kimik të padukshëm të ajrit përreth nesh. Mushkonjat përfitojnë nga ky peizazh duke përdorur sjellje të specializuara dhe organe shqisore për të gjetur viktima duke ndjekur gjurmët delikate kimike që trupat e tyre lënë pas.

Në veçanti, mushkonjat mbështeten në dioksidin e karbonit për të gjetur nikoqirët e tyre. Kur e nxjerrim jashtë, dioksidi i karbonit nga mushkëritë tona nuk përzihet menjëherë me ajrin. Ajo përkohësisht qëndron në pllaka që mushkonjat i ndjekin si bukën.

“Mushkonjat fillojnë të orientohen drejt dioksidit të karbonit dhe vazhdojnë të fluturojnë lart, pasi ndiejnë përqendrime më të larta se sa përmban ajri normal i ambientit,” tha Joop van Loon, entomolog në Universitetin Wageningen në Holandë. Duke përdorur dioksid karboni, mushkonjat mund të kyçen në caqet deri në 164 metra (50 metra) larg.

Gjërat fillojnë të bëhen personale kur mushkonjat arrijnë rreth 1 metër larg nga një grup i synimeve të mundshme. Në lagjet e afërta, mushkonjat marrin parasysh shumë faktorë që ndryshojnë nga personi në person, përfshirë temperaturën e lëkurës, praninë e avullit të ujit dhe ngjyrës.

Shkencëtarët mendojnë se mushkonjat kur zgjedhin një person mbi një tjetër ndodh për shkak të  përbërjeve kimike të prodhuara nga kolonitë e mikrobeve që jetojnë në lëkurën tonë.

“Bakteret shndërrojnë sekretet e gjëndrave tona të djersës në komponime të paqëndrueshme që merren përmes ajrit në sistemin e nuhatjes në kokën e mushkonjave”, tha Van Loon.

Këto buqeta kimike janë komplekse, duke përfshirë lart 300 komponime të ndryshme, dhe ato ndryshojnë nga personi në person bazuar në variacionin gjenetik dhe mjedisin.

“Nëse krahasoni një baba dhe bijë në të njëjtën shtëpi, mund të ketë dallime në raportet e kimikateve që mikrobet bëjnë,” tha Jeff Riffell, një profesor i asociuar i biologjisë në Universitetin e Uashingtonit i cili ka studiuar tërheqjen e mushkonjave.

Dallimet delikate në përbërjen e këtyre tufave kimike mund të përbëjnë ndryshime të mëdha në sa kafshime merr një person. Përbërja e këtyre kolonive mikrobike gjithashtu mund të ndryshojë me kalimin e kohës në të njëjtin individ, veçanërisht nëse ai person është i sëmurë, tha Riffell.

Ne nuk kemi shumë kontroll mbi mikrobiomat në lëkurën tonë, por Riffell ofroi disa këshilla bazuar në hulumtimet e tij.

“Mushkonjat e duan ngjyrën e zezë”, kështu që konsideroni të vishni diçka më të lehtë, tha ai./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë