Mër, Qer 29, 2022
Banner Top
Banner Top
Pesë faktorët më të rëndomtë që shkaktojnë infertilitet tek gratë

Diku rreth 10 dhe 15 përqind e çifteve do të pësojnë infertilitetNga këto çifte me probleme të fertilitetit, afërsisht një e treta do të zbulojë probleme fertiliteti nga ana e gruas, një e treta tjetër do ta gjejë problemin nga ana e burrit, dhe pjesa tjetër do të gjejë probleme nga të dy palët ose do të marrë një diagnozë të infertilitetit të pashpjegueshëm.

Pesë faktorët më të rëndomtë që shkaktojnë infertilitet tek gratë janë:

Sindromi policistik ovarian

Ky sindrom është një shkak i zakonshëm i infertilitetit femëror dhe prek rreth 10% të grave.

Gratë me sindromin në fjalë mund të kenë më të larta se nivelet normale të androgjenëve, ose hormonet “mashkullore”. Kjo mund të çojë në probleme me puçrrat dhe rritjen e padëshiruar të flokëve.

Simptomat më të zakonshme të kësaj sindome janë: cikle menstruale të parregullta ose ato që mungojnë, puçrrat, lëkura vajore, rritja anormale e flokëve dhe mbipesha.

Endometrioza

Vlerësohet se 11% e grave vuajnë nga endometrioza. Për shkak se diagnoza është e ndërlikuar – nuk mund të zbulohet me një test të thjeshtë gjaku ose me ultratinguj – shumë gra vuajnë në heshtje.

Për të kuptuar endometriozën, duhet të dini se çfarë është endometriumi. Endometriumi është indi që drejton mitrën. Trashet dhe rritet pas çdo cikëli menstrual, duke përgatitur mitrën për një embrion.

Nëse shtatzënia nuk ndodh, endometriumi prishet, duke e lënë trupin tuaj përmes menstruacioneve.

Endometrioza është kur endometriumi rritet jashtë mitrës. Mund të formohen pranë vezoreve dhe tubave fallopiane, rreth traktit urinar dhe gastrointestinal, dhe madje në raste të rralla, në mushkëri.

Depozitat endometriale mund të shkaktojnë dhimbje dhe infertilitet.

Simptomat më të zakonshme: dhimbje jashtëzakonisht të mëdha menstruale, dhimbje në legen dhe dhimbje gjatë defekimit dhe / ose urinim, veçanërisht gjatë periudhës tuaj menstruale.

Infertiliteti i lidhur me moshën

Jo çdo shkak i infertilitetit është një sëmundje ose gjendje e panatyrshme. Plakja e shëndetshme është një shkak i zakonshëm i infertilitetit femëror.

Shanset për të përjetuar infertilitet fillojnë të rriten ndjeshëm çdo vit duke filluar në moshën 35 vjeç dhe përkeqësohen edhe më shumë pas 40 -tave.

Disa gra do të kenë simptoma, të cilat përfshijnë ndryshime në menstruacione (gjakderdhja bëhet më e lehtë), cikle të parregullta dhe thatësi vaginale (ulur mukozën e qafës së mitrës).

Andaj, thuhet se cilësia e vezëve zvogëlohet ndërsa plakeni.

Kjo është arsyeja pse gratë mbi moshën 35 vjece kanë më shumë rrezik të bëjnë një abort ose të lindin një fëmijë me një sëmundje gjenetike.

Mosfunksionimi i tiroides

Tiroidea është një gjëndër thelbësore e sistemit endokrin.

Edhe pse gjëndra tiroide nuk është pjesë e sistemit riprodhues, hormonet që rregullon mund të ndikojnë në pjellorinë tuaj.

Gratë me një çrregullim tiroide mund të kenë periudha të parregullta.

Si funksionimi i tiroides shkakton probleme të pjellorisë: pavarësisht nëse keni një tiroide nën ose më shumë aktive, secila situatë mund të çojë në ovulim të parregullt. Kjo mund të shkaktojë probleme gjatë shtatzënisë.

Obeziteti

Obeziteti është një shkak i zakonshëm i infertilitetit të parandalueshëm si tek burrat ashtu edhe tek gratë.

Sipas Shoqatës Amerikane të Mjekësisë Riprodhuese, 6% e grave me infertilitet parësor nuk mund të konceptohen për shkak të mbipeshes.

Simptomat më të zakonshme: cikle të parregullta, periudha të pazakonta të gjata dhe gjakderdhje të rëndë gjatë menstruacioneve mund të ndodhin.

Ovulacioni i parregullt ose anovulimi e bën konceptimin të vështirë në gratë mbipeshë./Verywellhealth

Arkiva

Kategoritë