Mar, Qer 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Përdorimet mjekësore të Aloe Verës, të cilat nuk i dini

Sipas Kew Gardens, qendrës botanike botërore të përsosmërisë, Aloe vera është përdorur me shekuj dhe aktualisht është më e popullarizuar se kurrë.

Kultivohet në të gjithë botën.

Aloe vera sot përdoret gjerësisht në:

Ushqim – miratohet nga FDA si aromatizues

Kozmetikë

Shtesa ushqimore

Mjetet juridike bimore.

Sipas një studimi të botuar në Gazetën Indiane të Dermatologjisë, në Egjiptin e lashtë, Aloe vera quhej bimë e pavdekësisë.

 Autorët shtuan se bima është përdorur terapeutikisht për shumë shekuj në Kinë, Japoni, Indi, Greqi, Egjipt, Meksikë dhe Japoni.

Pretendimet medicinale të bëra në lidhje me Aloe verën, si me shumë barishte dhe bimë, janë të pafundme. Disa janë mbështetur nga studime të rrepta shkencore ndërsa të tjerat jo. Ky artikull përqendrohet kryesisht në ato që mbështeten nga kërkimet.

Dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve

Një studim raportoi se Aloe vera në xhel dhëmbësh është po aq efektive sa pasta e dhëmbëve në luftimin e zgavrave.

Autorët shpjegojnë se Aloe latex përmban antrakinone, komponime që shërojnë në mënyrë aktive dhe zvogëlojnë dhimbjen përmes efekteve natyrore anti-inflamatore.

Karakteristikat antioksiduese dhe antimikrobike të mundshme

Aloe vera mund të përdoret në lëkurë për vetitë e saj antimikrobike dhe antioksiduese.

Ekipi i studiuesve u përpoqën të përcaktojnë nëse ekstrakti metanol i lëkurave të gjetheve dhe luleve të Aloe verës mund të ketë efekte të dobishme për shëndetin e njeriut. Ata u përqëndruan në aktivitetet e mundshme antioksiduese dhe antimikoplazmatike të ekstraktit.

Mikoplazma është një lloj bakterie që i mungon një mur qelizor; ato nuk ndikohen nga shumë antibiotikë të zakonshëm. Substancat antimikoplazmat shkatërrojnë këto baktere.

Ata raportuan që si ekstraktet e luleve Aloe vera ashtu edhe ato të gjetheve kishin veti antioksiduese, veçanërisht ekstraktin e lëkurës së gjetheve. Ekstrakti i lëkurës së gjetheve shfaqi gjithashtu veti antimikoplazmike.

Autorët arritën në përfundimin se “Ekstraktet A. Vera nga lëkura e gjetheve dhe lulet mund të konsiderohen si burime të mira natyrore antioksiduese.”

 Lufton rënien e flokëve

Aloe vera lufton rënien e flokëve sepse në përbërje ka më shumë se 20 minerale dhe vitaminat A, B1, B2, C dhe E të cilat janë esenciale për shëndetin e flokut. Ajo forcon skalpin sepse penetron në folikulën e flokut dhe pastron atë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë