Die, Jan 23, 2022
Banner Top
Banner Top
Ndotja e ajrit mund të jetë “kontribuesi kryesor” në vdekjet nga Covid-19

Hulumtimet tregojnë se gati 80% e vdekjeve në të katër vendet më të prekura ishin në rajonet më të ndotura.

Nivele të larta të ndotjes së ajrit mund të jenë “një nga kontribuesit më të rëndësishëm” në vdekjet nga Covid-19, sipas hulumtimit.

Analiza tregon se nga vdekjet nga Covid-19 në 66 rajone administrative në Itali, Spanjë, Francë dhe Gjermani, 78% e tyre kanë ndodhur në vetëm pesë rajone, dhe këto ishin më të ndoturat.

Studimi ekzaminoi nivelet e dioksidit të azotit, një ndotës i prodhuar kryesisht nga automjete me naftë, dhe kushtet e motit që mund të parandalojnë që ajri i ndotur të shpërndahet larg nga një qytet. Shumë studime kanë lidhur ekspozimin e NO2 me dëmtimin e shëndetit, dhe veçanërisht sëmundjeve të mushkërive, gjë që mund t’i bëjë njerëzit më të predispozuar të vdesin nëse infektohen Covid-19.

“Rezultatet tregojnë se ekspozimi afatgjatë ndaj këtij ndotësi mund të jetë një nga kontribuesit më të rëndësishëm në fatalitet të shkaktuar nga virusi Covid-19 në këto rajone dhe mbase në të gjithë botën,” tha Yaron Ogen, në Universitetin Martin Luther Halle- Wittenberg në Gjermani, i cili kreu hulumtimin. “Helmimi i mjedisit tonë nënkupton helmimin e trupit tonë dhe kur pëson stres kronik të frymëmarrjes,  aftësia e tij për t’u mbrojtur nga infeksionet është e kufizuar.”

Ky studim është në gjendje të tregojë vetëm një lidhje të fortë, jo një lidhje shkakore. “Tani është e nevojshme të ekzaminohet nëse prania e një gjendje fillestare inflamatore ka të bëjë me reagimin e sistemit imunitar ndaj koronavirusit,” tha Ogen. Një studim i veçantë i publikuar në 7 Prill raportoi mbi ndotjen e grimcave të imëta në SH.B.A. dhe zbuloi se edhe rritjet e vogla në nivele në fillimet e pandemisë u shoqëruan me nivele shumë më të larta të vdekjes Covid-19.

Një tjetër studim i kohëve të fundit vuri në dukje se shkalla e lartë e vdekjeve që shihej në veri të Italisë lidhej me nivelet më të larta të ndotjes së ajrit.

Hulumtimi i ri, botuar në revistën Science of the Total Environment, krahasoi nivelet e NO2 në janar dhe shkurt në 66 rajone administrative me vdekje Covid-19 të regjistruara deri në 19 mars. Ogen gjithashtu vlerësoi kushtet atmosferike për të parë se ndotja po bllokohej nëpër rajone. Ai zbuloi se 78% e 4,443 vdekjeve ishin në katër rajone në veri të Italisë dhe një rreth Madridit në Spanjë. Këto pesë rajone kishin kombinimin të niveleve të rritura të NO2 dhe kushteve të rrjedhës së ajrit që parandaluan shpërndarjen e ndotjes së ajrit. Ogen vuri në dukje se Lugina e Po në Itali dhe Madridi janë të rrethuar me male, gjë që ndihmon në bllokimin përhapjes së ndotjes, siç është provinca Hubei në Kinë, ku filloi pandemia.

“Megjithatë, hulumtimi im është vetëm një tregues fillestar se mund të ketë një lidhje midis nivelit të ndotjes së ajrit, lëvizjes së ajrit dhe ashpërsisë së rrjedhës së shpërthimeve të koronës,” tha ai.

Prof Jonathan Grigg, nga Universiteti Queen Mary i Londrës, tha se studimi tregoi një lidhje midis vdekjeve të Covid-19 dhe niveleve të NO2. “Kjo lidhje mund të reflektojë një lidhje kauzale midis ekspozimit ndaj ndotjes së ajrit dhe rritjes së ndjeshmërisë ndaj infeksionit fatal të Covid, por faktorë të tjerë nuk mund të përjashtohen në këtë fazë, transmeton netdoktori. Për shembull, studimi nuk përshtatet për ndryshimet në shpërndarjen e moshës në zona të ndryshme. “

Mbyllje dhe karantinimet e përhapura në të gjithë botën kanë çuar në uljen e trafikut të automjeteve dhe ndotjen e ajrit. Sidoqoftë, ekspozimi afatgjatë ndaj ajrit të ndotur para pandemisë mund të jetë më i rëndësishëm sesa nivelet aktuale të ndotjes.

Në Mbretërinë e Bashkuar, NO2 ka qenë në nivele të larta në shumicën e zonave urbane për dekadën e fundit. Një politikë kryesore për të ulur nivelet e NO2 është futja e zonave të ajrit të pastër, ku vendosen tarifa për të penguar automjetet më ndotëse nga qendrat e qytetit. Por futja e disa CAZ-ve është shtyrë për shkak të krizës koronavirus.

Jenny Bates, një aktivist kundër ndotjes së ajrit te Friends of Earth, tha: «Ky studim i ri është shqetësues. Ne e dimë se NO2 është një gaz toksik që shkakton inflamim në mukozën e mushkërive dhe zvogëlon imunitetin ndaj infeksioneve të mushkërive, kështu që mund të mos jetë befasuese që njerëzit që kanë jetuar në zona me nivele të larta të NO2 mund të ishin më të ndjeshëm ndaj koronavirusit.

“Kjo është një arsye më shumë për të mbajtur nivelin e trafikut dhe ndotjes sa më shumë ulët që të jetë e mundur tani, dhe për të dalë nga kjo situatë e tmerrshme me synimin për “më pak automjete por rrugë më të pastra.”

Arkiva

Kategoritë