Enj, Tet 21, 2021
Banner Top
Banner Top
Mjalti, mjet natyral për shërimin e plagëve

Mjalti është ‘po aq i efektshëm sa trajtimi i plagëve të ftohta si kremra anti-virale’, thonë shkencëtarët.

Shkencëtarët thonë se mjalti mund të jetë në gjendje të luftojë plagët e ftohta.

Mjalti që rrjedh nga një pemë në Zelandën e Re është gjetur të jetë po aq efektiv në shërimin e plagëve.

Pjesëmarrësit në një studim përdorën krem dhe mjaltë, të dyja të cilat pastruan dhimbjen dhe plagën brenda nëntë ditësh.

Substanca, e prodhuar nga bletët, ka një histori të gjatë të përdorimit terapeutik me disa studime që tregojnë se ka veti antibakteriale.

Gjyqi i 952 pjesëmarrësve u drejtua nga studiues në Institutin e Kërkimeve Mjekësore të Zelandës së Re (MRINZ).

Ata krahasuan trajtimin e plagëve të ftohta me mjaltë dhe krem ​​anti-viral aciklovir, të quajtur si Zovirax në Britani të Madhe dhe Viraban në SHBA.

Mjalti ishte nxjerrë nga pema kanuka amtare në Zelandën e Re, përpara se të sterilizohej dhe të nxirrej me përbërës shtesë antimikrobikë.

Të gjithë pacientët u pyetën nëse donin të merrnin pjesë në studim kur shkuan në një nga 76 farmacitë e komunitetit në 72 orët e para të trajtimit të tyre.

Ndërsa aplikonin trajtimin e tyre pesë herë në ditë, atyre iu kërkua të regjistrojnë vetë të dhënat për dhimbje dhe progresion të ftohtë të plagëve.

Regjistrimet e tyre u monitoruan për 14 ditë derisa plaga u shërua plotësisht.

Studiuesit gjetën se ata që përdorin aciclovir përjetuan simptoma për një mesatare prej tetë deri në nëntë ditë me një flluskë të hapur për rreth dy ditë.

Mjalti doli të ishte po aq efektiv pa asnjë ndryshim në kohën e shërimit, treguan gjetjet në BMJ Open.

Autorët shkruan: “Të dy trajtimet kishin efikasitet të ngjashëm në të gjithë variablat e rezultateve duke përfshirë kohën për shërim, zgjidhjen e dhimbjeve dhe përqindjen e episodeve të ndërprera midis grupeve të trajtimit. Të dy trajtimet u konsideruan shumë të pranueshme nga pjesëmarrësit.

Kryersi i hulumtimit, Dr. Alex Semprini tha se rezultatet tregojnë se pacientët mund të zgjedhin një alternativë që bazohet në dëshmi.

Ai tha: “Kjo do të thotë që pacientët me preferencë për ilaçe natyrale dhe alternative, si dhe farmacistët që shesin këto trajtime, mund të kenë besim në efektivitetin e këtij formulimi të mjaltit kanuka si një mundësi tjetër trajtimi për plagë të ftohtë”.

Herpes viruset gjithashtu shkaktojnë plagë të ftohta. Rreth shtatë në 10 persona në Britani të Madhe janë të infektuar me herpes viruset, sipas vlerësimeve.

Rreth 30 për qind e njerëzve vuajnë nga sulmet e përsëritura të plagëve të ftohta, zakonisht të shkaktuara nga virusi i llojit./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

No Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë