Mar, Maj 11, 2021
Banner Top
Banner Top
Konsumimi i ujit të ftohtë – i dëmshëm apo jo?

Uji: Nuk mund të jetojmë pa të. Në fakt, mbi 60 përqind e peshës sonë trupore është ujë. Pirja e ujit jo vetëm që ndihmon në mbështetjen e të gjitha funksioneve tona trupore, por gjithashtu ka shumë përfitime të tjera. A ka rëndësi, sidoqoftë, nëse gota me ujë freskues është e ngrohtë apo e ftohtë?

Ndërsa shumica e njerëzve urrejnë dushet e ftohta, ata ende preferojnë të pinë ujë të ftohtë. Mendoni për këtë – nëse moti është i nxehtë, a do të keni më shumë dëshirë për një gotë ujë të ftohtë apo të nxehtë për të freskuar veten? Shumica prej nesh do të zgjidhte të ftohtin. Sidoqoftë, sipas hulumtimit, ky nuk mund të jetë vendimi më i mençur. Pse? Sepse pirja e ujit të ftohtë mund të ketë efekte të ndryshme negative në trupin tuaj, duke përfshirë dhimbje koke në rritje dhe migrenë.

Por a është me të vërtetë i keq uji i ftohtë? 

Efektet e ujit të ftohtë në trupin tuaj

Shumica e njerëzve rekomandojnë ujë të ftohtë pas një stërvitje për t’ju ndihmuar të qetësoheni, por ndërsa uji i ftohtë mund të ketë përfitimin e uljes së temperaturës tuaj, ai gjithashtu mund të ndikojë negativisht në metabolizëm dhe mund të ngadalësojë tretjen).

Një ekspert në mjekësinë Ayurvedic, Dr Vvant Lad, tha se uji i ftohtë me akull është helm për sistemin dhe uji i nxehtë është nektar. Mjekësia Ayurvedic është sistemi më i vjetër i shërimit holistik në botë, i zhvilluar mbi 3.000 vjet më parë në Indi dhe këshillon kundër pirjes së ujit të ftohtë.

Traditat e tjera të lashta gjithashtu këshillojnë kundër pirjes së ujit të ftohtë. Mjekësia kineze promovon pirjen e ujit të ngrohtë sepse uji i ftohtë kufizon aftësinë e ushqimit për tu tretur siç duhet.

Një studim i vitit 2012 zbuloi se pirja e ujit të ftohtë përkeqësoi simptomat tek njerëzit me çështje si akalasia, e cila është një gjendje serioze që prek ezofagun. 

Pra, nëse uji i ftohtë ka kaq shumë efekte anësore negative, çfarë temperature duhet të ketë uji që duhet të pini? Shumica e ekspertëve pajtohen që uji me temperature dhome është i duhuri për ju!/Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë