Mar, Nën 28, 2023
Banner Top
Banner Top
Katër modele të ushqyerjes së shëndetshme, jua zgjasin për 20 % jetën

Sipas një studimi, ju mund të zvogëloni rrezikun e një vdekjeje të hershme për çdo arsye me gati 20%, vetëm duke ngrënë më shumë ushqime nga zgjedhja juaj e katër modeleve të të ushqyerit të shëndetshëm.

Njerëzit që ndoqën më kujdes modelet e të ushqyerit të shëndetshëm – të cilat të gjitha ndajnë një fokus në konsumimin e më shumë drithërave, frutave, perimeve, arrave dhe bishtajoreve – kishin gjithashtu më pak gjasa të vdisnin nga kanceri, sëmundjet kardiovaskulare dhe sëmundjet e frymëmarrjes dhe neurodegjenerative.

Rezultatet e studimit, të publikuara në revistën JAMA Internal Medicine, tregojnë se “ka më shumë se një mënyrë për të ngrënë mirë dhe për të nxjerrë përfitimet shëndetësore.

Studimi ndoqi zakonet e të ngrënit të 75,000 grave që morën pjesë në Studimin e Shëndetit të Infermierëve dhe më shumë se 44,000 burrave në Studimin Pasues të Profesionistëve Shëndetësor për 36 vjet. Asnjë nga burrat dhe gratë nuk kishte sëmundje kardiovaskulare në fillim të studimit dhe pak ishin duhanpirës. Të gjithë plotësonin pyetësorët e të ngrënit çdo katër vjet.

“Ky është një nga studimet më të mëdha dhe më të gjata të grupit për të ekzaminuar modelet e rekomanduara të dietës dhe rrezikun afatgjatë të vdekjeve të parakohshme dhe vdekjeve nga sëmundje të mëdha,” tha Hu.

Hu dhe ekipi i tij vlerësuan pjesëmarrësit se sa nga afër ndoqën katër stile të të ushqyerit të shëndetshëm që janë në sinkron me udhëzimet aktuale dietike amerikane .

Njëra është dieta mesdhetare, e cila thekson ngrënien e frutave, perimeve, drithërave, arra, bishtajore, peshk dhe një sasi të lartë vaji ulliri, tha Hu. “Ky model diete thekson yndyrnat e shëndetshme, veçanërisht yndyrat e pangopura, përveç ushqimeve me bazë bimore dhe alkoolit të moderuar,” tha ai.

Tjetra quhet dieta e shëndetshme me bazë bimore, e cila gjithashtu fokusohet në ngrënien e më shumë produkteve bimore, por jep pikë negative për të gjitha produktet shtazore dhe çdo alkool.

“Ai madje dekurajon opsionet relativisht të shëndetshme, si peshku ose disa produkte të qumështit,” duke shtuar se plani i të ngrënit kundërshton ushqimet e pashëndetshme me bazë bimore si produktet e patates.

“Kështu që ju mund të imagjinoni se vegjetarianët janë ndoshta në pikën më të lartë të kësaj diete,” tha ai, “dhe njerëzit që hanë shumë produkte shtazore ose ushqime me karbohidrate shumë të përpunuara do të ishin në fundin më të ulët të këtij rezultati.”

Pjesëmarrësit që përmirësuan shëndetin e dietës së tyre me 25% mund të zvogëlojnë rrezikun e vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare me një gamë prej 6% në 13% dhe vdekjen nga kanceri me 7% në 18%, tha ai. Pati një ulje deri në 7% të rrezikut të vdekjes nga sëmundje neurodegjenerative, të tilla si demenca.

“Reduktimi i vdekshmërisë nga sëmundjet e frymëmarrjes ishte në fakt shumë më i madh, duke ulur rrezikun me 35% në 46%, përfunduan studiuesit.

Youtube

Arkiva

Kategoritë